Лидерът на СДС и икономически министър Божидар Лукарски смята, че Реформаторският блок трябва да има единна кандидатура за президентските избори, но не одобрява идеята в нея да присъства някой от председателите на партии, участващи в блока.

"Моето лично мнение и мнението на СДС е, че нито един от председателите на партии в РБ не би следвало да бъде кандидат, защото в момента ситуацията е такава, че не бихме могли да постигнем консенсус върху нито една от кандидатурите на някой от председателите на партии", коментира Лукарски пред БНТ.

Радан Кънев - лидер на ДБГ, която е част от Реформаторския блок, заяви, че обмисля да се кандидатира за президент.

РАДАН КЪНЕВ С НОВА ДЯСНА ФОРМАЦИЯ А ЛА САРКОЗИ

"Трябва да има единна кандидатура. Днес отново ще имаме изпълнителен съвет на РБ, обсъждаме факта да имаме обща кандидатпрезидентска двойка и нашето мнение като СДС, ние сме си го казали, че най-вероятно това е вариантът, и че е хубаво да бъде определена с общи избори. Нещо, което се възприема от нашите партньори в блока. Има други предложения, но общо взето, всички гравитираме около това, че трябва да има наша президентска двойка", казва Лукарски.

Според лидера на СДС засега не се обсъждат конкретни имена.

"Засега се въртим около това кога и как да бъде номинирана, ще има ли номинирана една президентска двойка и какъв трябва да бъде профилът на кандидатите", казва той.

Лукарски коментира, че е некоректно да се изважда името на бившия президент Петър Стоянов като кандидатура на блока:

"Никой, в това число и аз, не е говорил с него. Не е коректно да вадим едно име и да го "изгаряме" при положение, че не сме разговаряли с конкретния човек. Аз казах, че е мое мнение, че неговият профил се вписва в профила на общ кандидат за РБ, но в никакъв случай не искам да кажа, че това е мнението ми като председател на СДС. Това е мнението ми като симпатизант на РБ и пак казвам, преди да сме говорили с него, не е коректно изобщо да спрягаме името му."

Икономическият министър обърна внимание и на темата "Булгартабак холдинг", заради която двата браншови синдикати на заетите в тютюневата промишленост вчера поискаха оставката му.

ТЮТЮНЕВИТЕ СИНДИКАТИ ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ЛУКАРСКИ

Утре ще има среща в парламента, на която ще обсъдим потенциалното състояние на предприятието. Топката е в Агенцията за приватизация, казва Лукарски.

"Всъщност собственикът на "Булгартабак" се знае, нека да бъдем съвсем точни. Не се знае, и офшорна е зоната, кой е собственикът на собственика. Това е нещо, което не касае приватизационния договор и по една и друга причина не е заложено в приватизационния договор, а не е и практика в приватизационните процедури", заяви министърът.

Според Лукарски "истинският собственик на "Булгартабак" е въпрос, който може да разгледа Комисията по финансов надзор. От синдикатите на предприятието той е разбрал, че КФН вече е била сезирана за това кой може да бъде истинският собственик, коя е офшорката, и кой стои зад нея.