Общо 202 бежанци и мигранти, отказали да кандидатстват за убежище в Гърция бяха върнати в Турция от островите Лесбос и Хиос в понеделник - първия ден на изпълнението на споразумението между ЕС и Анкара.

По данни на гръцкото министерство за защита на гражданите от Лесбос са върнати 136 души – 135 мъже и една жена. 124-ма от тях са пакистанци, трима са от Бангладеш, двама от Индия, четирима от Шри Ланка и двама – от Сирия. Последните двама са поискали сами да бъдат върнати в Турция.

От Хиос към Дикили са заминали 66 души – 56 мъже и 10 жени от следните националности: 42 афганистанци, 10 иранци, 6 пакистанци, един индиец, един сомалиец, един от Кот д’Ивоар и петима от Конго.

По същото време в Пирея пристигнаха 25 бежанци и имигранти от Лесбос. Часове по-рано, в неделя вечерта пристигнаха други 73 мигранти от остров Самос. По последни данни в импровизирания лагер на най-голямото гръцко пристанище се намират около 4 800 мигранти, които в мнозинството си отказват да бъдат настанени в някой от центровете за прием във вътрешността на страната. Според гръцки медии в неделя нито един от мигрантите не се е качил на автобусите, предназначени да ги извозят към центровете.

„Представители на някои от неправителствените организации ни казват да не напуснем района на пристанището и да подадем молби за убежище”, заявиха бежанци и имигранти пред телевизия Skai.

Конкретната информация се потвърждава от големия брой молби, който са получили гръцките власти през последните дни. В очевиден опит да не бъдат изпратени в Турция 2 780 мигранти са кандидатствали за убежище в Гърция, въпреки отказа да го направят при пристигането си в страната.

По-рано днес говорителят на Координационния орган за бежанската криза на гръцкото правителство Йоргос Кирицис заяви, че „районът на пристанището в Пирея ще започне да се изпразва с бързи темпове от края на тази седмица”, като допълни, че настаняването в организирани центрове за прием ще предотврати възникването на насилие помежду им. Изявленията му последваха бурните сблъсъци между бежанци и мигранти в палатковия лагер в Пирея преди няколко дни.

Според репортажи конфликтът започнал, след като афганистанец закачил жена от Сирия. Сирийците от лагера реагирали и свадата прераснала в ръкопашен бой, а след това и в размяна на камъни между двете групи. По време на сблъсъците били ранени над седем души, двама от които с тежки рани по главите. На мястото се намирали няколко полицаи, които не могли да спрат разярените бежанци и имигранти. Конфликтът приключил след намесата на многоброен полицейски отряд, който отдалечил побойниците от лагера.

По думите на ръководителя на Координационния орган и заместник-министър на отбраната Димитрис Вицас в центровете за прием са налични 2 600 свободни места, а до идващата неделя се очаква да бъдат предоставени други 10 000.

По данни на институцията, към момента броят на намиращите се на територията бежанци и имигранти е 52 451 души. На островите се намират 6 232 мигранти. Повечето от тях са на Лесбос (3 353 души), където до 07:30 в понеделник пристигнаха други 339 души.

Според официалните данни в палатковия лагер до село Идомени при гръцко-македонската граница продължават да се намират 11 290 мигранти. Част от тях продължават да блокират железопътната линия в знак на протест срещу решението на страните от централна и Западна Европа да затворят границите си за тях. От няколко дни те започнаха да блокират и движението по пътя Солун – Евзони с искането границите да бъдат отворени.

Както в Идомени, така и в Пирея, бежанците и имигрантите отказват категорично да заминат към центровете за прием, тъй като смятат, че това ще намали шансовете им да заминат към вътрешността на Европа при вероятно отваряне на границите. Немалко репортажи обаче сочат като инициатори на този отказ представители на различни групи, които се представят като неправителствени организации и „солидарни с бежанците”. Според свидетелства на мигранти те ги подстрекават да не напускат импровизираните палаткови лагери, като им казват, че границите ще бъдат отворени в даден момент.

В очите на правителството ситуацията изглежда по съвсем различен начин, след като според говорителя на координационния орган Кирицис, „хората в Идомени започват да разбират, че границата няма да се отвори, както и че молби за убежище, подадени от неформални центрове няма да бъдат приемани. Ще се приемат само молби, които подават настанени в организираните центрове за прием бежанци и имигранти”.

По силата на постигнатото на 18 март споразумение процесът по връщането на нелегални имигранти от Гърция в Турция ще продължи и през следващите дни. Във вторник се и сряда очаква да заминат 500 души.