Браншовите синдикални структури на Независим синдикат на тютюноработниците към КНСБ и Национален синдикат тютюнева промишленост към КТ „Подкрепа” поискаха оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски, съобщиха организациите в съвместно писмо до медиите.

Поводът за исканата мярка е "бездействието и неангажираността" на Лукарски при създалата се ситуация и последващото спиране на цигарения завод "София-БТ".

Синдикалните организации прилагат изнесени пред обществото документи миналата седмица от адвоката Даниел Пенков, според които през миналото лято легитимна иракска компания е искала да изкупи огромни количества от производството на "Булгартабак холдинг", като така измести като негов основен дистрибутор в Близкия изток компания, свързвана с разследвания за контрабанда иракчанин Салам Кадер Фарадж.

"БУЛГАРТАБАК" ИМАЛ ПОРЪЧКИ, НО ГИ ОТКАЗАЛ И... ЗАТВАРЯ ОТ ДНЕС. ЗАЩО?

От "Булгартабак Холдинг" не са сключили договор, поради което адвокатът се е обърнал към пресслужбата на Министерски съвет, откъдето го препратили към Министерството на икономиката. Но според синдикатите Лукарски не предприел необходимите действия, което довело до затварянето на "София-БТ".

271 СЛУЖИТЕЛИ ОТ "СОФИЯ-БТ" ПРИЕЛИ ДА БЪДАТ СЪКРАТЕНИ