Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френският президент Франсоа Оланд стана може би първият държавен глава в света, който приветства теча на информация от Досиетата "Панама". Той благодари на "издайниците, които осветиха файловете ", съобщава АФП.

"Всяка разкрита информация ще доведе до  разследвания, които ще се осъществят от данъчните власти и ще предизвикат съдебни производства", каза Оланд.

Външният министър на Великобритания Филип Хамънд също отчита положителния ефект от изтичането на информация.

Пред Би Би Си той заяви:

"Винаги е интригуващо, когато изтича подобна информация, защото това напомня на хората, които вършат нередности, колко уязвими стават, когато се въвличат в подобен тип дейности." И добави: "Имах среща с вицепрезидента на Панама преди няколко седмици и обсъждахме точно тези въпроси. Имаме сериозен напредък".

Властите на Обединеното кралство са поискали копие от така наречените „Панама пейпърс” с данни за офшорни сметки на редица представители на световния политически и бизнес елит. Правителството на Острова настоява за документацията, за да я изучи и да предприеме подходящи мерки в борбата с укриването на данъци.

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": РАЗКРИТИЯ ЗА ТАЙНО БОГАТСТВО НА 12 ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ

От "Трансперънси Интернешънъл" в специална позиция заявиха, че случващото се може да доведе до пропукване в различните начини, по които богатите хора избягват плащането на данъци. Международната организация поиска от световните лидери да предприемат незабавни действия, за да спрат тайните компании.

"Досиетата "Панама" разкриват тъмната страна на глобалната финансова система, в която банките, адвокатите и финансовите експерти помагат на тайни компании да крият незаконни пари от корупция. Световните лидери трябва да се обединят и да забранят тайните компании, които подхранват корупцията в големи размери и позволят на корумпираните да се възползват от придобититото по незаконен начин богатство", смята директорът на "Трансперънси Интернешънъл" Хосе Угаз.

Засегнатите от разкритията обаче имат доста по-различни реакции - някои от тях доста парадоксални.

Защитата на деня е безспорно на пакинстанския министър на информацията Первез Рашид. На въпрос за офшорните компании, собственост на семейството на пакистанския премиер Наваз Шариф, Рашид беше категоричен.

"Всеки човек може да прави каквото си поиска с притежаваното от него, може да го хвърли в морето, да го продаде или да направи тръст, които да ги управлява. Това не е престъпление нито според пакистанското законодателство, нито според международните закони", отсече министърът на една от най-корумпираните държави в света, цитиран от "Ройтерс".

В тежко конфузна ситуация изпадна и премиерът на Исландия по време на интервю пред "Гардиън". Зигмундур Гунлаугсон и съпругата му са заподозрени, че са скрили от исландския закон своя компания през панамската правна фирма „Мосак Фонсека“. Опозицията вече иска вот на недоверие към правителството. Премиерът на малката северноевропейска държава даде объркани обяснения, после заяви, че "нещо се прави съмнително, а то не е", "че няма нищо нередно", претоти се няколко пъти и си тръгна като подължи да говори вече без микрофон.

ЩЕ СВАЛЯТ ЛИ ДОКУМЕНТИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО В ИСЛАНДИЯ

След дълго мълчание в ранния следобед дойде и реакция от Кремъл - омаловащаваща. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков веднага заговори за "путинофобия".

Песков обърна внимание на журналистите в Кремъл, че в разкритията има и други държавни глави, но всички световни медии публикуват снимка именно на Владимир Путин.

„Защото Путин, Русия, нашата страна, нашата стабилност, нашите наближаваши избори – това са основните цели. Но работата по този план е слабо ефективна и едва ли е в състояние да окаже някакво негативно влияние именно заради ниското качество на изпълнение“, казва Песков, цитиран от РИА Новости.

КРЕМЪЛ ЗА "ПАНАМА": ЗНАЕМ ГИ НИЕ ТЕЗИ РАЗСЛЕДВАЩИ ЖУРНАЛИСТИ

Ключови думи

Коментари

:)

"Защо Русия, нашата СТАБИЛНОСТ ..." всички политически клоуни се опират на едни и същи думи. Любимата дума им е "стабилност", явно.

дебелян пеевский

"Това е личен въпрос. Да се съсредоточим върху това какво прави правителството", беше коментарът на говорителката на "Даунинг стрийт". -- за тази Песковиада обаче няма отделно заглавие, а за Путин и Песков -- около четири-пет.

Пий един аспирин протект и полегни!

Русофилкистиците започнаха да пишат писма до редакцията. Хорото поведе "социален". Дебелянката стартира преди него, но понеже ни е дебеличък и се задъха в надпреварата. И се класира втори/

Зaглaвие

ВШЭ: Экономика России вернулась в низшую точку кризиса

socialen

През изминалите 2 години Западът си вкара абсолютен автогол в антируската си, проукраинска политика - каквото и да пишат за Путин в медиите на Западната Олигархия, вярно или не, то руснаците изобщо не им вярват. И не само това! Те го намират за провокация и поредната агресия на Запада спрямо страната им.

socialen

Руснаците cи мислят - санкциите им не проработиха, в Урайна им натрихме носа. В Сирия също. Те се страхуват от нас и от Путин, който ни направи отново сила след корумпирания Елцин. Сега същите медии на Западната Олигархия, които от две години ни сравняват с нацистка Германия, а Путин с Хитлер, но подкрепят неонацистката хунта в Киев, се опитват да ни заблудят и че Путин бил корумпиран.

socialen

Кой е наследникът на панамското богатство на бащата на Камерън и декларирал ли го е, и заплатил ли е данъците в/у него?

Аман

Как пък Исландия, Великобритания, Украйна и Саудитска Арабия не ревнаха че това е атака върху държавата им, а само путиноидите реват на умряло, някой ще ми обясни ли?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.