Огласяването на милиони документи от панамската юридическа кантора Mossak Fonseca, което разкрива предполагаем кръг за пране на пари, движен от близки сътрудници на Владимир Путин, потопи читателите в море от объркващи термини и фрази, пише Би Би Си.

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": ПУТИН, ИЛИ КАК ДА СКРИЕШ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

Въпреки, че има легитимни начини за използване на данъчните убежища, повечето от дейностите, за които става въпрос, са свързани със скриване на истинските собственици на парите, произхода на средствата и избягването на плащането на данъци.

Ако сте богат германски бизнесмен, който е решил да избегне плащането на данъци, наркодилър или ръководител на брутален режим, методите за това са подобни.

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА" В ГРАФИКИ И ИНТЕРАКТИВНА КАРТА

Mossack Fonseca казва, че винаги се е съобразявала с международните протоколи, за да е сигурна, че компаниите, които представлява, не се занимават с пране на пари, финансиране на тероризъм или други незаконни дейности. Ето някои от основните термини и механизми, които се използват от данъчните убежища.

Привидна фирма (Shell Company)

Привидната фирма изглежда като такава, която движи легитимен бизнес, но е "куха", защото не извършва дейност, а управлява парите по такъв начин, че да скрие собствениците им. Нейният мениджмънт е съставен от адвокати, счетоводители и дори чистачка, които не правят нищо друго, освен да подписват документи и да стоят с имената си зад тях. Когато властите се опитат да разберат кой е собственикът или контролира парите, те се изправят пред привидните собственици и управители. Истинските собственици им плащат, за да скриват парите не само от властите, но понякога и от съпругите им. Подобни фирми се наричат още и "пощенски кутии", защото често се състоят само от един адрес, на който се изпращат документи.

Офшорен финансов център

Ако имате фирма-пощенска кутия, не бихте искали тя да се намира в Париж или Лондон, където ако пожелаят, властите могат да разберат бързо кой стои зад нея. Трябва ви офшорен финансов център или т.нар. данъчно убежище. Те обикновено са разположени на малки острови и предлагат доста висока степен на банкова секретност. Обикновено са разположени в малки държави или администрации като Британските Вирджински острови, Макао, Бахамите и Панама. Дори и на такива места повечето финансови услуги са легални, но запазването на банковата тайна ги прави привлекателни за данъчните измамници по цял свят, особено ако местните регулатори си затварят очите.

Акции и облигации на приносител

Акциите и облигациите на приносител са удобно средство за запазване на анонимност и движение на средства. Подобно на банкнотите, на тях е изписана стойност, която трябва да бъде осребрена на лицето, което ги представи. Обикновено тази стойност е много по-висока, отколкото номиналите на банкнотите - десетки или стотици хиляди долари или лири стерлинг.
Ако подобна ценна книга се държи в офис на адвокат в Панама, кой ще разбере, че тя е ваша? Това помага да разберете защо още през 1982 г. правителството на САЩ спря продажбата на облигации на приносител. Те са много удобни за използване от престъпниците.

Пране на пари

Прането на пари представлява изчистването на "мръсни" пари, така че да могат да се използват, без да привличат подозрение. Ако сте дилър на наркотици, мошеник или корумпиран политик, вероятно разполагате със сериозни количества пари в брой. Няма как да ги използвате, без да привлечете внимание. Парите трябва да бъдат "изпрани" и затова те се експедират в офшорен финансов център, където могат да се обменят в облигации на приносител на привидна фирма, за която никой не знае. После може да ги използвате за покупка на таен имот в Лондон или Южна Франция, да платите училищните такси на децата, или да финансирате шопинг тур в Париж на вашата леля.

Санкции и техния пробив

Един от начините да се накаже и ограничи силата на тираничен режим по цял свят са санкциите. Те могат да са свързани с ограничения за вноса на оръжие, забрана на износа на петрол или персонални санкции - блокиране на сметки на диктатори и на техните приятели, семейства и поддръжници.

Но колкото по-тежки са санкциите, толкова повече пари се правят от тяхното нарушаване. Осигуряването на тайни банкови сметки на тирани и масови убийци, осигуряване на оръжие за една или дори двете страни в гражданска война, или поддържане на ядрените амбиции на изолиран режим, това са само част от дейностите. Печалбите са огромни, и са необходими голямо количество тайни банкови сметки и привидни фирми в части на света, където чиновниците си затварят очите.

Европейска директива за спестяванията

С цел да се опита да спре хората да укриват пари от данъчните власти, ЕС въведе Европейската директива за спестяванията. В общи линии, банките в страните от ЕС събират данъците за граждани от други държави от ЕС. Примерно, ако вие сте ирландец и парите ви са в холандска банка, върху тях ще бъде платен ирландски данък. Но след въвеждането ѝ сериозно нарасна интересът към сметки в места като Панама и Британските вирджински острови.