Напредъкът в ядреното разоръжаване чувствително намалял след завръщането на Владимир Путин на президентския пост в Русия през 2012 г.

Това заяви американският президент Барак Обама, предаде Нюз.Ру. Той направи изявлението си в края на световната среща за ядрена сигурност във Вашингтон, в която участват близо 50 световни лидери.

ОБАМА В СТАТИЯ: ПРИЗОВАВАМ РУСИЯ ДА ИЗПЪЛНИ ЯДРЕНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

САЩ са недоволни от темповете, с които върви процесът на ядреното разоръжаване. Русия обаче не позволява той да бъде ускорен, смята Обама.

"Лично моето предпочитание е да бъде продължено съкращаването на ядрените арсенали", каза Обама.

Според него след като се завърнал в Кремъл преди 4 години, Путин продължил да отделя повече внимание на военната мощ на страната си. При това той пожертвал икономическото развитие.

Много е трудно да се постигне съкращаване на ядрените арсенали, докато САЩ и Русия, които притежават най-големите запаси, не дадат пример на останалите. Става дума най-вече за Индия и Пакистан.

Главният проблем за ядрената сигурност днес е Северна Корея и нейната програма за създаване на оръжия за масово поразяване, каза още президентът на САЩ.

В този момент един от журналистите припомни на президента думите на главния фаворит за следващ президент Доналд Тръмп, че ще предложи на Южна Корея и Япония ядрено оръжие, за да сплашат КНДР.

"Какво означават подобни изявления? Те означават, че човекът, който ги направи, не познава особено външната политика, ядрената политика, Корейския полуостров и за света като цяло", отговори Обама.

Той бе попитан смята ли турския си колега Реджеп Ердоган за авторитарен лидер. Но избягна директния отговор, като се ограничи с думите, че е крайно обезпокоен от политиката на Анкара. И добави, че гоненията срещу медиите в Турция рано или късно могат да доведат до опасни последици. Той призова Ердоган да спре преследванията на журналисти. 

Засегната бе и темата за Иран. Обама препоръча на Ислямската република да следва духа на ядреното споразумение и да не плаши с действията и провокациите си бизнеса.

Накрая Обама говори за необходимостта от обмен на данни за "Даеш" ("Ислямска държава"). Той призна също така, че част от въздушните удари на САЩ в Сирия са били по цивилни цели.

"Загинаха хора, които не трябваше да загиват", каза президентът на САЩ.