БЕРЛИН – Ханс-Дитрих Геншер почина в нощта срещу петък на 89-годишна възраст, оповестиха днес от офиса на известния германски политик в Бон.

Геншер, който беше 18 години външен министър на ФРГ и през 1992 г. сам се оттегли от поста, е издъхнал вследствие срив на кръвообращението, причинен от сърдечна слабост. Починал е сред най-близките в дома си в градчето Вахтберг-Пех, южно от Бон.

Геншер, който оглавяваше Свободната демократическа партия (СвДП-либерали), изигра голяма роля при обединението на Германия, като участва активно в преговорите. Той ще бъде запомнен и с едно изречение, което не успя да довърши. На 30 септември 1989 г. от балкона на посолството на ФРГ в Прага той се обърна към потърсилите там убежище 4500 граждани на ГДР:

“Скъпи сънародници, дойдохме при вас, за да ви съобщим, че заминаването ви днес...”

Думите му бяха заглушени от хиляди възторжени гърла. Беше вече ясно, че Бон и в частност Геншер са договорили с Източен Берлин на всички да бъде позволено да се отправят към Западна Германия. Това беше началото на рухването на Берлинската стена.

В политическата биография на Ханс-Дитрих Геншер има и доста изпитания.

По време на Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен спортисти от Израел бяха взети от палестински терористи за заложниц. Тогава Геншер беше вътрешен министър в коалиционното правителство на Вили Бранд (социалдемократи и либерали). Геншер предложи на палестинците да вземат него за заложник и да освободят израелските спортисти. Това не беше поза, а сериозно предложение. Терористите отказаха, всички заложници бяха избити. Геншер прие драмата като личен провал и предложи оставката си.  Канцлерът Бранд не я прие.

Геншер беше един от най-харесваните политици в Германия и най-видната личност сред либералите. Той встъпва в СвДП през 1952 г. От 1974 до 1985 г. беше председател на партията, а впоследствие неин почетен председател.

Когато през 1992 г. доброволно излезе от властта, всички останаха изненадани. През 1998 г., след 33 години като депутат, той отказа повече да се кандидатира. (В Германия канцлер и министри запазват депутатските си места, макар да са членове на правителството.)

Ханс-Дитрих Геншер обичаше България още от времето преди промените. Той поддържаше контакти с много наши политици, често прекарваше отпуските си на българското Черноморие със съпругата си Барбара. След промените за особени заслуги в двустранните отношения нашето Министерство на външните работи го награди със Златна лаврова клонка – най-високия приз на МВнР за чужденци.

По пововд кончината на Геншер федералният президент Йоахим Гаук заяви: “Неговият глас ще ни липсва.”