Северна Корея заплашва вече не само "големия враг" - САЩ, но и доскорошния си най-близък съюзник Китай - при това с ядрени оръжия, съобщи южнокорейският Daily NK.

Медията се сдобила с копие на един от масово разпространяваните в тоталитарната държава документи от севернокорейската работническа партия, който осъжда Китай за това, че е подкрепила санкциите срещу държавата в ООН, и призовава членовете на партията да се подготвят за ядрен конфликт.

ЧАСОВЕ СЛЕД САНКЦИИТЕ НА ООН: СЕВЕРНА КОРЕЯ ИЗСТРЕЛЯ РАКЕТИ В ЯПОНСКО МОРЕ

За момента Daily NK не са успели да потвърдят автентичността на документа и все още няма официална промяна в политиката на Северна Корея към най-благосклонния досега в региона.

Доскоро Китай бе сред най-близките съюзници на КНДР, но в последните години именно ядрената програма на тоталитарната държава бе причина за охлаждане на отношенията. Според различни данни, Северна Корея в момента има между 10 и 15 стратегически използваеми ядрени бойни глави.

"Всички членове на партията и работници трябва да се съберат заедно за смачкването на китайските схеми за натиск със силата на ядрената буря заради нейното предателство на социализма", пише в документа.

В него се казва още, че Китай е подкрепила санкциите, защото е "притеснена, че статута й на доминираща сила в североизточна Азия ще бъде оспорен."

В същото време, но вече по официални канали - от външният министър на тоталитарната държава - дойде съобщението, че се готви превантивен ядрен удар срещу САЩ.

Севернокорейци твърдят, че ядрените им бойни глави могат да достигнат Манхатън, Ню Йорк. 

КНДР ИЗПЕПЕЛЯВА МАНХАТЪН С ЯДРЕНА БОМБА

Външният министъл Лии Су-йън отправи заплаха и към южните си съседи, добавяйки:

"Корейският полуостров е изправен пред дилема - термоядрена война на мира."

ПХЕНЯН ОТНОВО ПРОВОКИРА СВЕТА

В последните месеци напрежението между Северна Корея и световните сили нарасна значително, след като тоталитарната държава тества ядрени и, според тях, водородни оръжия, и обяви, че има готовност да ги използва. Ескалацията продължи и след като ООН наложи най-тежките санкции за последните 20 години. Новата резолюция изрично забранява Северна Корея да бъде снабдявана с въглища, гелязо и желязна руда, които страната използва в програмите си за разработване на ядрени и балистични ракети.