Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Русия е започнала тайно да прехвърля в Сирия тактически ракети „Искандер-М“, известни на Запад като SS-26 “Стоун“, разкрива агенция Ройтерс като се позовава на руското интернет издание „Военньiй информатор". Оръжието с малък обсег от 500 км, може да носи ядрени бойни глави и е доставено в района на военновъздушната база Хмеймим, която се използва за въздушни удари срещу противниците на режима на Башар Асад. Твърдението е подкрепено със снимка от телевизионен репортаж на предаването „Служу России“ от района на поделението. Ракетната установка на кадъра е била заснета на 27 март т.г.

Веднага след широко разтръбеното изтегляне на руските войски от Сирия на 14 март т.г. е започнало масирано прехвърляне на бойна техника с тежки транспортни самолети, които извършват полетите си нощем. Източникът, който е цитиран от руския уебсайт, е засякъл два грамадни аероплана да кацат в базата.

Шестте мобилни установки ЦПУ 9П78-1, които носят SS-26 били, покрити с маскировъчен брезент, за да се попречи на шпионските сателити на Пентагона и ЦРУ да установят какъв точно тип е докарваното военно оборудване. Камионите КАМАЗ 43101 с „Искандер-М“ са били докарани на летището в Хмеймим, откъдето поели в неизвестна посока под прикритието на мрака. Те били съпроводени с цистерна за гориво 9Т250 и две командно-щабни коли. Районът около самолетите бил отцепен от тежковъоръжени бойци от „Спецназ“.

Руският военен източник, който разпространи информацията за тактическите ракети, не разкрива дали те са били съпроводени с ядрени бойни глави. Военни наблюдатели в САЩ смятат, че пълният с изненади руски президент Владимир Путин вероятно е наредил разполагането на „Искандер-М“, за да използва ракетите като коз в конфронтацията с Турция. Не било изключено обаче новото оръжие да бъде пуснато в действие срещу сирийските бунтовници и против „Даеш“, за да бъде изпробвано в реални бойни условия.

Турция е обезпокоена от появата на ракетите и армейските шефове са разпоредили да бъдат взети контрамерки срещу евентуалното му използване. По-специално са били изтеглени свързочните системи, които попадат в неговия обсег. Били предислоцирани и част от военните самолети от бази на турските ВВС, които също влизат в радиуса на действие на „Искандер-М“. Освен това са засилени средствата на противовъздушната отбрана, които охраняват летищата. Преди време НАТО обяви, че ще прехвърли батареи от зенитните ракети „Пейтриът“ в Турция, а Германия изпрати свой самолет „Ауакс“ от системата за контрол и ранно предупреждение, който патрулира във въздушното пространство на страната.

Прехвърлянето на руски тактически ракети в Сирия оправдава прогнозите на военни експерти на Пентагона, че Москва планира да запази значително военно присъствие в страната. Всъщност широко рекламираното от Путин изтегляне, е само прах в очите на Запада и пропагандна крачка да бъде успокоена публиката в Русия. Това бе само тактически ход на Кремъл, който обяви, че са постигнати целите на военната операция в Сирия.

По телевизията бе показано изтегляне на ограничен брой самолети от по-старите модели „Су-22“, но не бе съобщено, че техните места се попълват с по-модерния „Су-35“. Ройтерс пряко уличава Путин в лъжа, като разкрива, че през последните няколко седмици в Сирия е била прехвърлена много повече бойна техника, отколко е била докарана оттам обратно в Русия. В рамките на транспортната операция „Сирийски експрес“ транспортни кораби с военно оборудване продължават да пристигат в пристанището Тартус, където е най-старата военна база на руснаците – още от съветско време. Независимо какъв ще бъде изходът от задънената улица в Сирия, едно е сигурно – Кремъл ще направи висчко възможно, за да запази своя голяма военна база в страната.

Едновременно с информацията за „Искандер“ се посочва, че Москва ще държи ракетите под свое командване. Ако модерните тактически системи бъдат предадени на армията на режима в Дамаск, те няма да просъществуват дълго. Само преди около месец информационните агенции съобщиха, че израелски бойни самолети са ударили база на сирийската войска, разположена близо до Дамаск. При ракетно-бомбения удар са били унищожени пускови установки за доставените от Русия зенитни ракети „Точка“. Военните шефове и Кремъл се направиха на ни чули, ни видели, и въобще не коментираха израелския екшън. Пресата в еврейската държава съобщи, че между Израел и Русия има споразумение за избягване на конфликтни ситуации в Сирия, което се спазва стриктно от двете страни.

Източници на западните разузнавателни служби разкриха също, че Руската армия е увеличила броя на елитните подразделения на „Спецназ“. Тези дни „Даеш“ разпространи видео, в което се твърди, че е на трупа на руски командос, убит в сраженията за Палмира. Известно е, че в битката за историческия град наред със частите на сирийската армия са участвали руски командоси.

Пропагандната машина на Кремъл обяви, че това не бил боец от „Спецназ“, а руски наемник от групировка, която не е под командването на военното министерство в Москва. Разпространени бяха снимки на тежковъоръжени мъже, за които се казва, че са „доброволци“, които се наемат срещу пари, за да се бият срещу враговете на Асад в Сирия.

Едновременно с това обаче Кремъл разпространи строга заповед да не бъдат съобщавани имената на руснаците, които са били убити по време на бойни действия в Сирия.