Президентът на Република Южна Африка (РЮА) Джейкъб Зума е злоупотребил с пари от хазната за построяване в личното му имение на приемна за посетители, амфитеатър, плувен басейн и модерен птичарник.

Това постанови днес Конституционният съд на страната, чието седалище е в Йоханесбург. Според магистратите Зума е погазил конституцията на, като се е облагодетелствал, а и не се е съобразил с разпореждане на омбудсмана от март 2014 г., по силата на което е трябвало да възстанови поне част от разходите.

Става дума за 250 милиона ранда - сума, равняваща се на 14,7 милиона евро.

“Президентът е пропуснал да спазва, защитава и уважава конституцията. Наред с това проверката, извършена от омбудсмана, и неговото заключение са обвързващи за държавния глава”, се посочва в мотивите на Конституционния съд.

Частното имение на Зума се намира в южното селище Нкандла в провинция Квазулу-Натал. То обхваща 24 луксозно обзаведени вили, макар покривите им да са изградени в традиционен стил. През 2009 г. президентът решава да обогати имението си с басейн, амфитеатър, приемна зала за посетители и птичарник. Всичко това било необходимо заради мерки за сигурност. Така например водата в басейна била резерв в случай на лумване на пожар.

С изразходваните народни пари биха могли да се построят сто еднофамилни къщи в далеч по-скъпия от Нкандла Йоханесбург, твърди омбудсманът.

След днешното решение на Конституционния съд предстои Министерството на финансите да изчисли каква сума би могла да се признае като разход за охранителни мерки на имението и каква сума ще трябва да внесе в хазната Зума. Срокът е 60 календарни дни.

Според експерти подлежащата на възстановяване сума ще надхвърли в пъти разходите за охранителни мерки.