41% от българите биха платили своите данъци с карта в Националната агенция по приходите (НАП), ако имат достъп до POS терминал там. Това показват резултатите от наскоро проведено проучване по поръчка на Visa за България.  

Повече от половината от хората на възраст между 26 и 35 години (55%) биха се възползвали от възможността да платят своите местни данъци и такси с карта. 38% от гражданите в столицата и 39% от жителите на големите градове биха използвали POS терминали в НАП и всеки клон на агенцията в страната.  

През 2014 г. броят на хората, които плащат своите данъци с банкови карти, е нараснал с 2% в сравнение с 2013 г. и вече достига до 10% от населението. Като предимства на електронните разплащания потребителите посочват тяхната бързина (50%) и удобство (79%). 

Въпреки, че мнозинството от българите все още плащат своите данъци в брой, през 2014 г. броят на жените, които ще погасят своите задължения към държавата чрез банков превод нараства с близо 10%, като достига общо 13,5% от нежната половина в страната. Двукратно увеличение се забелязва и при мъжете, които ще платят онлайн - общо 8% от всички. 

Проучването на Visa Европа посочва, че 90% от потребителите вярват, че разплащанията на POS терминали са лесни, удобни и пестят време. 87% казват, че този начин на плащане им дава достъп до всичките им лични финанси, а 86% избират посочения метод, защото не трябва да се съобразяват с това дали има банкомат в близост. 

52% от българите споделят, че им се налага да спестяват в продължение на дълъг период от време с цел заплащане на своите данъци. 38% от запитаните отговарят, че имат достатъчно средства, за да погасят задълженията си веднага.

Едва 4% от интервюираните намират данъците за достатъчно ниски и тяхното погасяване не представлява финансов проблем за тях. През 2014 г. най-голяма част от сънародниците ни ще платят лично своя данък имот (87%), такса смет (82%) и данък моторно превозно средство (53%). 

Проучването на Visa България изследва потребителските нагласи към електронните разплащания като цяло. 92% от анкетираните казват, че онлайн разплащанията пестят време, 80% изтъкват тяхното удобство и 84% ги намират лесни за изпълнение. Сред силните предимства, които потребителите разпознават в онлайн разплащанията, са възможността за плащане по всяко време на денонощието (94%) и липсата от съобразяване с фиксираното работно време на институциите (93%). 94% от анкетираните споделят, че биха предпочели да не посещават държавните учреждения и техните клонове на място.  

“Все повече българи предпочитат електронните разплащания. Екипът ни полага усилия да установи партньорства с държавните институции за въвеждане на POS терминали на ключови локации. По този начин не само ще улеснят потребителите в разплащателния процес, но и ще допринесе за  по-доброто и събиране на данъците и борбата със сивата икономика“, казва Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.