На корицата на пътеводителя на галактическия стопаджия пише с големи, приветливи думи БЕЗ ПАНИКА и това не е случайно. Запазването на спокойствие е много важно качество, което помага да преминем през трудните и непознати ситуации.

Днес финансовият министър Владислав Горанов покани на кафе журналисти от двадесетина медии, за да поговори с тях за най-важното планирано икономическо събитие на годината - оценката на качеството на активите на банките (AQR, assets quality review) и стрес тестовете за тяхната устойчивост при негативен сценарий за развитието на икономиката, които ще се проведат след това на база на новите данни за активите им.

Въпреки, че срещата беше неофициална, неформална и т.н., ще ви съобщя защо Горанов ни покани. Темата е много сериозна, засяга всички и всеки трябва да е подготвен за нея.

Резултатите от AQR-а и стрестестовете, както и необходимите мерки, които трябва да се предприемат - включително чрез предоставяне по един или друг начин на държавен ресурс, ще бъдат публикувани на сайта на БНБ на 13 август, събота, когато банките не работят. Засега не е предвидено специално информационно събитие, на което те да бъдат обявени и коментирани от представители на Министерството на финансите или БНБ.

Горанов се притеснява, че неправилното интерпретиране на резултатите може да доведе до паника, която да постави в ликвиден риск банките - т.е. опашки пред гишета. Притеснението е оправдано - и от човешка гледна точка, и от позицията на финансов министър.

Големият проблем е, че изсипването на огромно количество информация, в която за всяка банка ще бъдат обявени резултатите и мерките, които евентуално се налагат, може да бъде коментирано по различен начин както от медиите, така и от всякакъв вид "финансови експерти". Да не забравяме и лидерите на мнение в социалните групи. А и "БГ Мама"...

ГЕОРГИ ГАНЕВ: ПОКРАЙ СТРЕС ТЕСТОВЕТЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ИМА ОПИТ ЗА СРИВ НА БАНКИТЕ

За капак, почти окончателните данни ще са готови за вътрешно ползване в края на юли, така че още от тогава или дори преди това, тук-там може да започнат да излизат съобщения или слухове, че "еди-коя-си банка има недостиг на капитал от първи ред, ама той е много милиони", което може да накара вложителите да се засилят да теглят депозитите си от нея. Дори и за съвсем безпроблемни банки могат да се появят слухове. А банковата паника е страшно нещо - хората са чувствителни за парите си и е ясно, че тръгнат ли масово да си изтеглят парите, те ще свършат. Защото банките не са денонощни трезори, където парите стоят заключени в метални кутии.

Неизвестностите създават най-много паника.

Затова Горанов обещава, че на сайта на БНБ ще бъде публикуван раздел с въпроси и отговори, свързани с оценката на активите и стрестестовете, както и с обяснения за мерките. Министерството очаква до понеделник журналистите да изпратят въпроси и в тази връзка, можете и вие да напишете в коментари отдолу въпросите, които ви интересуват. Клуб Z ще ги изпрати на пресцентъра му.

Ще бъде разяснена и формата - т.нар. темплейт, в която ще бъдат обявени резултатите за всяка банка, така че публиката да разбере на по-нормален език какво означават различните термини. Тази форма е определена от Европейската централна банка, така че няма как да се правят местни интерпретации в нея.

Дали ще бъде достатъчна тази информация? Дали всеки вложител ще я прочете? Дали ще я разбере?

Никой не знае. Но с положителност за Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, както и на банкерите, това лято ще е доста горещо.

За всеки случай финансовото министерство ще се застрахова по-сериозно срещу банковата паника, като заедно с БНБ ще създаде механизъм за преливане на ликвидност в банковата система. Образно казано, ако изтеглените от една банка пари отидат в друга, тя може да бъде накарана да ѝ ги върне. При кризата от лятото на 2014 г. статистиката показа, че 98% от изтеглените пари се депозират веднага в други банки - хората не ги скриват в дюшеците си. Но тогава банките, които разполагаха със свръхликвидност, не искаха да ги предоставят на тези, които имаха нужда от средства.

Но не трябва да се достига до този сценарий. Затова поне като начало, да не забравяме какво пише на корицата на Пътеводителя.