Бившият министър Соломон Паси защити пред бТВ кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН. Паси коментира темата с това, че шефът на щаба на Бокова е Райко Райчев, който е работил за комунистическата ДС.

"Тази тема с картончетата се повдига от хора, които нямат биография. Те си правят биографията на гърба на картончетата", заяви Паси.

В случая с Райчев обаче не става дума само за картонче.

АГЕНТ НА ДС НАЧЕЛО НА ЩАБА НА БОКОВА

Той е вербуван от Първо главно управление през 1985 г., когато е 30-годишен като млад дипломат преди изпращането му на задгранична работа в САЩ. В документите на ПГУ от досието му той е описан като "много добре идеологически подготвен", член на БКП от 1982 г. При срещата с оперативния работник Райко Райчев заявява, че "отдавна е очаквал този момент, но не е знаел кой и кога ще проведе разговора". Вербуван е под псевдонима "ВЕНЕЛИН"-1 и 2. Под прикритието на поста "аташе" в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк той донася срещу чуждестранни дипломати и американски граждани, сред които и журналисти.

Паси даде пример с известния нацистки разузнавач Ото Скорцени, който е работил и за МОСАД.

"Те не го питат за миналото му на нацист, те го питат  - можеш ли да работиш за нас? Трябва да се прилага китайският принцип за котката - не е важно дали е черна или бяла, а дали лови мишки. Тези хора с картончетата попречиха ли ни да влезем в НАТО и ЕС? Напротив, помогнаха ни", заяви Паси.

Бившият външен министър определи темата за принадлежността на Райчев към ДС за маловажна. Той каза, че Райчев ръководи просто една работна група и изтъкна, че никой не коментира кой влиза в работните групи на другите кандидати.

"Това са хора, които ще подготвят едни папки, едни документи, едни графици. Кампанията се прави от държавата. На Дейвид (Камерън - б.р.) трябва да му вдигне телефона оня, дето го вози в джипката", обясни Паси.

Според него през 1990 г. Бокова, заедно с Елена Поптодорова е била сред "стожерите на атлантизма" в БСП. Паси припомни, че когато е предложил Поптодорва за посланик също е имало подобни "хейтъри", но тя се е оказала сред най-добрите посланици, които сме имали за последните 25 години.

Паси каза още, че е готов да помогне в кампанията на Бокова, защото това е "национална кауза". Според него към момента в света е много малко известно, че България има кандидат за генерален секретар на ООН.