Какво лошо са видели в Пазарджик от мюсюлманите в България? Кореняци тук са османлиите. Пазарджик е създаден от османлиите, а не от българи. Тук е имало над 50 джамии навремето, които са разрушени с танкове. Това заяви пред камерата на TNS.bg един поддръжниците на обвинените в мегаделото за проповядване на радикален ислям.

Процесът срещу 14-те обвиняеми за проповядване на крайното религиозно учение премина при засилени мерки за сигурност и с протест на ВМРО пред Окръжния съд в Пазарджик.

Прокурорът прочете обвинителен акт от 150 страници (30 тома), в който подробно са описани действията на подсъдимите. Магистратите пуснаха на свобода единствената жена, задържана при акцията за проповядване на радикален ислям.

Студентката Александрина Ангелова беше освободена под парична гаранция от 5000 лева.

В залата бяха всички 14 подсъдими, в това число и Ахмед Муса Ахмед, който вече има присъда за проповядване на джихад и насаждането на верска омраза. Той се смята за ръководител на групата, която е разпространявала идеите на „Ислямска държава" в социалните мрежи. 

Ахмед и поддръжниците му демонстрираха неуважение към българското правосъдие, отказвайки да станат при влизането на съдебния състав.

По време на първото заседание стана ясно, че той е контактувал пряко с терористична клетка в Австрия и Германия. Освен това се разбра, че е приютявал в кв. „Изток” пътуващи от Турция към Сирия доброволци на „Ислямска държава”.

„Това е най-голямата лъжа, той една муха не е убил. Лъжа е, че проповядва война”, заяви съпругата му Светла Димитрова.

В същото време националистите от ВМРО бяха пред съда.

"Безспорно Европа се намира в състояние на война, безспорно България е част от тази война и още по безспорно е, ако България има джихадизъм, той се намира в циганската махала на Пазарджик", заяви евродепутатът Ангел Джамбазки.