С четирима обвиняеми завършва разследването на взрива в завод "Миджур" в село Горни Лом, при който загинаха 15 души на 1 октомври 2014 г.

Първият от тях е собственикът на фирмата проф. Валери Митков. Той има куп нарушения още като проектант на цеха, в който не са спазвани никакви технологични изисквания. Към това се добавят и обвиненията му за средни телесни повреди на две от служителките му.

Другият обвиняем е неговата инспекторка по условия на труда Палма Иванова. И двамата са допуснали да работят с взривни материали лица, които нямат нужното образование и квалификация. Те са млатели мините с чукове и секачи от цветен метал, което е абсолютно недопустимо, и не са имали никаква представа от техническите характеристики на различните видове боеприпаси.

Като обвиняема е привлечена Ивелина Бахчеванова - директор на дирекция в Министерството на икономиката. Тя е секретар на междуведомствената комисия за контрол, която трябва да следи подобни заводи. Бахчеванова обаче в момента е в майчинство.

Четвъртият обвиняем е Божидар Василев - директор на КОС към главна дирекция на полицията през 2010 г. В момента той е пенсионер.

"Нещата са били свързани с грубото гонене на бройка утилизирани мини на ден. С поемане на нови и нови задължения", каза главният прокурор Сотир Цацаров, който представи резултатите от разследването.

Той и заместникът му Евгени Диков казаха, че се надяват до 30 дни в съда да има внесен обвинителен акт.