Колко процента от българите са мюсюлмани? Знаете ли?

Ако България следва тенденциите в Европа, повечето от вас вероятно ще отговорят с число от порядъка на 30%. В действителност, мюсюлманите у нас са по-близо до 10%, но тенденцията на Стария континент е броят им да изглеждат в пъти по-голям, отколкото е.

Разбира се, ситуацията в България е различна - по-голямата част от мюсюлманите са тук от векове.

Във Франция, Германия, Швеция, Испания, Белгия и други западни държави повечето от тях обаче са дошли в последните 20 години от други страни - и по някаква причина на западноевропейците им се струват много повече от това, което показват официалните данни. Ето любопитна графика от екипа на The Economist, която демонстрира ясно това разминаване между впечатление и реалност:

В добавка имаме и мнението на анкетираните във всяка държава за това доколко са съвместими исляма и западните ценности. 

Според изследване на Фондация "Бертелсман" от 2013 г., европейците смятат исляма за най-застрашаващ националната им култура сред всички други религии. Средностатистическият белгиец например смята, че 29% - почти една трета от съгражданите му, са мюсюлмани. Според официалните преброявания на населението обаче те са около 6%.

В комбинация с терористичните атаки и последвалите от тях арести, в случая е много подходяща родната поговорка - на страха очите са големи.

Интересна гледна точка дават данните за САЩ и Израел. В Щатите, където като процент мюсюлманите са по-малко от повечето европейски страни, притесненията на местните гонят европейските. В Израел, където изповядващите исляма са 18%, броят на анкетираните, които смятат, че те заплашват културата им, е доста по-отговарящ на действителността на региона - все пак това е страна, заобиколена съседи, изповядващи ислям.