„Реформаторският блок би могъл да излъчи обща кандидатура за президент. Искрено се надявам на това”, заяви по Нова тв вицепремиерът Меглена Кунева.

Тя припомни, че вчера в ДБГ са имали Национален съвет, обсъждали са въпроса и със СДС

„Да, ние искаме да имаме обща кандидатура за президент. Това ще обогати политическия диалог в страната”, заяви Кунева.

От ДСБ обаче още не били казали на какво мислят за това, допълни тя. 

Кунева защити и антикорупционния закон, който предлага и който веднъж вече беше отхвърлен от НС, а сега новата му редакция понесе сериозни критики от съдиите от Върховния касационен съд.  

 

„Корупцията се мери според усещането. Да, трябва да вземем мерки”, заяви тя. 

Най- силно критикуваните текстове засягат анонимните сигнали.

„Даваме на хората право да гласуват, а когато трябва да им дадем още едно средство в ръцете, за да направим държавата си по-добра, казваме: „Аааа, не! Това са някакви извънземни, които ще дойдат, много лоши хора, които ще започнат да клеветят съседите си”. Мисля, че това е абсолютно неправилно”, коментира вицепремиерката. 

 

Тя разтъркува и изказване на премиера Бойко Борисов, което предизвика много коментари, че "България е изпреварила Румъния във всяко едно отношение".

"В Румъния осъдените са общо взето политици. Точка.Последните вълнения бяха в Румъния, че има много корупция", разясни Кунева.. Според нея трябва да се обхванат всички, които имат достъп до публичен ресурс. Което щяло да стане с новия закон. От думите ѝ се разбра, че обект на проверка ще бъдат и хора като сина на бившия президент Георги Първанов, който притежава хотел, или депутата Делян Пеевски. 

В качеството си на министър на образованието Кунева обяви желанието си да има фонд, фондация за образованието - "да покажем, че обществото ни е обединено" като взе пример от случая с изгорялото училище в Карнобат.

Не се мина и без темата "История славянобългарска" като министърката отрече, че ще се учи четири пъти.

"Може четири да го разделите на две, това е хипербола. Учи се по литература, учи се и по история", каза тя. И продължи да дава примери, че всъщност творбата на Паисий Хилендарски е универсална и може да се учи още. "Може да се учи в един предмет, който изучава Рененсанса. Един учител може да направи връзка между "История славянобългарска" и който искате факт в европейската история. Например с ранното холандско възраждане, тя е част от голямата европейска картина", даде пример Кунева.

"Не бива да се брой с такова настървение", заключи тя.

Министърката коментира и въпроса за учителските заплати, който не бил основен, но те щели да се покачват. "80 на сто от завършилите история работят нещо друго, не учители", обоснова се тя.

"Дои и два пъти да вдигнем заплатите, едва ли рязко можем да привлечем много млади учители. Аз не давам празни обещания, но да ще вдигаме заплатите сега с 30%", каза още министърката.

Кунева отказа да коментира твърдения на предшественика си Тодор Танев, че е имало интрига той да бъде свален от поста и на негово място да бъде назначев представител на ДБГ (което и се случи като лично лидерката на партията пое просветното министерство -б.р.)

"Аз имам друг спомен от професор Танев, когато си предадохме звънеца (при символичното предаване на властта в министерството -б. р.), той каза чудесни думи за мен и аз му връщам сега със същото", каза тя.