Темата с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през лятото на 2013 г. е била "в известен смисъл един вид изместване". 

Така звучи неохотният отговор на бившия премиер и лидер на БСП и настоящ председател на Партията на Европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пред Нова телевизия.

Според Станишев днешната управляваща коалиция е на сделката и статуквото. Водещите го попитаха не е ли била такава и коалицията на БСП, ДПС и "Атака". И тогава възникна въпросът за Пеевски. Те се опитаха още няколко пъти да накарат Станишев да говори за назначаването на Делян Пеевски начело на ДАНС. Станишев обаче неизменно отговаряше, че това е минало и че предпочита да се съсредоточи върху бъдещето.

Станишев говори и за новата партия ДОСТ, създадена от Лютви Местан след изключването му от ДПС.

"Това, че турската държава много се е ангажирала с подкрепата на една партия, е доста притеснително за България", смята той.

Той вижда политическата ситуация у нас като привидно стабилна. Усещането било, че няма посока и перспектива.

Експремиерът обаче поддържа връзка с настоящия министър-председател Бойко Борисов.

"Поздравих го за номинацията на Ирина Бокова за шеф на ООН. Контактуваме по важни национални въпроси като Шенген, еврофондове. Естествено, за такива неща ще работим заедно с българския премиер, както и да се казва той", увери социалистът.

Той твърди, че БСП в момента има шанса да бъде единствената европейска опозиция.

Очаквано Станишев стовари върху европейската десница вината за днешната криза на континента.

"Много е важно да се идентифицира причината за тази криза. От 2009 г. - началото на икономическата криза, бе приложена грешна система за лекуване. До 2014 във всички институции в Европа доминираха десните. И сведоха всичко до една дума - рестрикции. Резултатите са плачевни", започна Станишев.

Според него Старият континент в момента е разделен между по-силните и по-слабите държави. Обществата са разделени. Духът на солидарност е тежко отслабен.

"Това е причината за сегашното сериозно състояние на Европа. Каквото и криза да ни сполети - бежанска вълна, тероризъм - хората се разколебават, защото смятат, че Европа не се грижи за тях", заяви българският експремиер.

Затова ръководените от него социалисти искат да променят това.

"Трябва да разберете, че Европа няма да се справи с тероризма и с други проблеми, ако не се върне към това народите да живеят заедно и да си оказват помощ. Противното - всеки да опита да се спаси - е наивно. Илюзия е, че можем да се оградим от съседите със стена. Всички поотделно сме малки и слаби."

Атентатите в Брюксел на 22 март са шок за всички, но можело да се очакват по две причини.

Първо, Брюксел е столицата на Европа и атаката е символична.

Второ, в Белгия има много голяма мюсюлманска общност. Голяма част от нея не е добре интегрирана. Така че Белгия има най-много на глава от населението доброволци в "Даеш" ("Ислямска държава". Трябва различна политика за мюсюлманското население - най-вече придошлото през последните години. И, разбира се, много силни координирани мерки между службите.