123 са положителните проби за забраненото от 1 януари тази година лекарство мелдоний, съобщи Световната антидопингова агенция (WADA). 27 от тях са на руски спортисти.

Според министъра на спорта на Русия - Виталий Мутко, информацията не била точна. Цитиран от ТАСС, Мутко обявява, че числото е приблизително и че той не знае колко точно са хванатите до момента. Руската антидопингова агенция разглежда 15 случая, за които има съмнения.

За мелдоний се заговори в началото на март, когато Мария Шарапова официално призна, че е дала положителна проба. Препаратът се предписва за исхемична болест на сърцето, а също така за заболявания като алцхеймер, епилепсия и т.н. След Шарапова "паднаха главите" на световни и епропейски шампиони и олимпийски медалисти по плуване, колоездене, биатлон, борба, фигурно пързаляне, волейбол...

Русия още няма право да изпрати лекоатлети в Рио де Жанейро през август, но може да се окаже със забрани също в плуването и борбата. Мелдоният се произвежда в Латвия и се използва най-вече в Русия и бившите съветски републики. Поради което 123-те спортисти са предимно от тези страни.