Български изселници в Турция, начело с председателя на Конфедерацията на изселническите организации Зюрфеттин Хаджиоглу, "Българска европамет", представители на Съюза на репресираните, Хелзинския комитет и други почитат паметта на жертвите на комунизма и и участниците в кървавите събития в Корница отпреди 43 години.

Събитията започнаха днес в София с полагане на венци пред Мемориала на жертвите на комунизма, в което се включиха и изселници в Турция, репресирани, дипломати от Посолството на Францияинтелектуалци и граждани, разказа пред Клуб Z един от организаторите - Петър Бояджиев от "Българска европамет".

В събота на площада в с. Корница от 11 ч ще бъдат почетени участниците и жертвите в кървавите Корнишни събития преди 43 години. На 28 март 1963 г. там влизат около 500 служители на МВР и военни. Българските мюсюлмани оказват силна съпротива срещу опитите на властта за насилствена смяна на имената им. При потушаването на бунта са убити 5 души, 80 са ранени, десетки са пратени в затвора, стотици - изселени.

Възпоменанието ще премине с християнска и мюсюлманска молитва, ще има и курбан.

"Българските граждани никога няма да забравят нито жертвите на т.нар. "народен съд", нито на т.нар. "възродителен процес", защото те не се деляха по етноси и вяра, а бяха само антикомунисти", обявяват организаторите. 

Петър Бояджиев обясни, че е важно да се знае, че жертвите на комунистическия режим - без значение от произхода и религията им, не са обект на партийна игра и не трябва да се позволява да бъдат. А възпоменателните събития не са политически украсени.