Бившият лидер на ДПС и учредител на бъдещата партия ДОСТ Лютви Местан и екипът му заминават на посещение в Турция.

Официалната визита е по покана на лидерите на опозиционната "Народно-републиканската партия" - втората по големина партия в южната ни съседка след управляваща "Партия на справедливостта и развитието", съобщи самият Местан.

По думите му поканата е получена веднага след посещението на делегация на ДПС в Анкара за среща с опозиционната формация. Това се случи миналата седмица, а съпредседателите на движението Рушен Риза и Четин Казак поканиха лидера на "Народно-републиканската партия" Кемал Кълъчдароглу на националната конференция на ДПС на 24 април. 

Местан и делегацията му ще проведе среща и с премиера на Турция Ахмет Давутоглу. Затова и депутатът тази сутрин се е срещнал с премиера Бойко Борисов и го е информирал за пътуването си. След това ще го запознае и с резултата от разговорите. 

Партия ДОСТ ще бъде учредена на 10 април в НДК в София, съобщи още Местан. Очакват се над 1200 делегати на събранието от цялата страна, както и българи, живеещи в Европа и Турция. 

"Нашият проблем е големият брой желаещи за учредители, а не недостигът на хора, каквито намеци имаше", обясни депутатът.

В устава на ДОСТ ще има забрана лидерът да има повече от два последователни мандата, съобщи още Местан. А партийните решения ще се взимат само след дебати, а ако това не стане, то решенията ще бъдат нищожни.