"София-БТ" не е спрял работа, тъй като отдел "Логистика" продължава да работи. Дори и да спре обаче това няма да е нарушение на приватизационния договор, ако фабриката затвори врати за не повече от 12 месеца. За това се разбра след среща на синдикалните организации в "Булгартабак" с ръководството на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. За това какво се случва в компанията, която обяви, че спира износа си за основния си пазар - Близкия изток и подготвя съкращения, разговаряме с председателя на профсъюза на тютюноработниците към КНСБ Никола Миленков.

- Г-н Миленков, знаехте ли, че "София-БТ" може да бъде затворена за 1 година без това да се смята за нарушение на приватизационния договор за "Булгартабак"?

- Това изобщо не ни беше известно. Научихме го по време на разговора с г-н Караниколов (Емил, изпълнителен директор на АПСК). Уверяват ни, че намеренията не били да се затваря предприятието, а да се намали обема на работата. Ние не сме виждали приватизационния договор и искахме да знаем дали той е нарушен. Искаме да го видим. Другото е да ни съдействат за среща с мажоритарния собственик. Г-н Караниколов пое ангажимента в най-кратки срокове това да се случи.

- Какво още ви обясниха?

- Казват ни, че нямало нарушения на приватизационния договор. Само щяло да има съкращения. И на нас не ни е съвсем ясно за какво точно става дума. Несериозни са твърденията, че се водела имиджова кампания от някого си. Това нас като представители на работниците не ни интересува, а това, че 400 души ще бъдат съкратени. При неформалните срещи стана ясно, че от "Булгартабак Холдинг" също ще бъдат освободени хора. Индиректно това впоследствие ще се наложи и в "Благоевград БТ" заради намаляването на обема на работа. Вътрешният пазар е 300 тона. Толкова е капацитетът на машините на благоевградската фабрика за два месеца. През останалото време ще спре ли? И там ще съкратят хора. Износът е 70 процента от пазара на "Булгартабак". Ако спре експорта на продукция, ще спре и част от предприятието "Юрий Гагарин". Те ни произвеждат печатните материали и филтрите. Това ни притеснява, а не какво се пише по вестниците. Исканията ни са чисто синдикални и считаме, че вината за сегашното състояние е на работодателя. До вчера предприятието бе залято от търговци, желаещи да купуват цигари и изведнъж всичко изчезна. Как стават нещата?

- Обяснете го?

- Не мога да си го обясня. След като отговорните органи казват, че няма нарушения, че не произвеждаме за контрабанда... Аз не мога да кажа дали е така или не. Ние произвеждаме цигари, продаваме и се експортира. Кой е търговецът не е работа на синдикатите. Искаме само да защитим работниците.

- Оказва се обаче, че "Булгартабак" няма никакъв проблем да направи съкращенията, защото в момента в холдинга имало повече работници от поетия ангажимент в приватизационния договор.

- Собственикът е наредил съкращения и от мениджмънта само изпълняват като машини. Но къде ще отидат тези хора? В чужбина ли? Да берат малини? Това са висококвалифицирани хора с висше образование. Те са обучавани с години. Не става с 2-3 месеца работа. Сега работодателят твърди, че е отворил други фирми. Да, но тези фирми не касаят нашите членове, тютюноработниците. Те отиват на улицата. Точно заради това, което сега ни дойде на главата, преди приватизацията правихме протести. От това ни беше страх и то вече се случва.

- В съвместната ви декларация с КТ "Подкрепа" говорите и за готовност за протести. Остава ли тя?

- Нямаме разминавания с колегите от "Подкрепа". Заедно сме сега и в бъдеще, защото става дума за защита на работните места. В подготовка сме на общо събрание на работниците. Ще им разясним как ги виждаме нещата, ще им предоставим материалите от работодателя. Целта ни е да няма съкращения. Дано премиерът и АПСК ни помогнат да се срещнем с реалния собственик.

- Знаете ли го кой е тоя реален собственик?

- Колкото вие, толкова и аз. Информацията ми е от медиите. И да подозирам нещо, съмнявам се и имам лично мнение, но не мога да го докажа. Разбирате ли? Искаме АПСК да ни го представят и да се срещнем. Те са подписали договора с "БТ инвест ГмбХ". Ние не сме виждали нито приватизационния договор, нито купувача. 

- Добре, вие в сряда си говорихте с г-н Караниколов 2-3 часа. Той не ви ли каза с кого трябва да се срещнете?

- Не, не ни каза.

- И не знаете кой е този човек, който е наредил да бъдат освободени 400 души от работа?

- Не, ние никога не сме имали контакт със собственика. Появяват се някакви представители, които казват, че представляват работодателя. С тях подписваме договори и те са виновниците за това нещо. Те движат фирмата, а накрая излиза, че не искат да произвеждат цигари. Най-странното нещо е да не искаш да произвеждаш нещо, което се търси.

- Официално г-н Делян Пеевски има само 5% от "Булгартабак". Смятате ли, че делът му наистина е толкова малък?

- Лично аз - не. Това е моето убеждение, изградено по информациите, които чета по вестниците.

- А вътре в предприятието?

- В предприятието не може да се разбере кой е собственикът. Има борд на директорите. Би трябвало те да са представители на собственика. Това би било нормално. Има едни хора, които и аз не знам какво знаят за собственика. Редно е да знаят щом са сложени да управляват. Ние от синдикатите имаме акции в предприятието и ще отидем на предстоящото общо събрание. Ще видим кой е човекът, който вдига табелката с най-многото акции и ще го питаме. Ако работодателят не може да се справи, не може да намери пазар - да си отива и да дойде друг. Без значение как са придобили "Булгартабак", без значение колко пари имат в него, без значение колко струват машините, най-важното са хората, които работят в компанията. Най-много ни притеснява липсата на яснота за това какво ще се случва в бъдеще.

- Второ КТБ ли гледаме?

- Надявам се и се моля да не е така.