Да се създаде енергиен борд по подобие на валутния, предложи икономистът Красен Станчев на дискусия по проблемите на енергетиката.

Утре експерти от бранша, представители на електроразпределителните дружества и производителите на енергия от възобновяеми източници ще обсъдят енергийната политика на българското правителство с представители на кабинета на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер и ще им предложат идеята за новия борд.

Тя се подкрепя от синдикални и браншови организации като камарата и съюза на енергетиците, енергийния и минен форум, Българската стопанска камара, американската и германската търговски камари, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, фотоволтаичната и ветроенергийната асоциации, Институтът по енергиен мениджмънт и независими енергийни експерти.

Енергийните експерти ще искат от Европейската комисия да провери и дали правителството на Пламен Орешарски е предприело някакви действия по препоръчаните от Брюксел и Световната банка миналото лято мерки за оздравяване и стабилизиране на енергийния сектор. Според тях е наложително у нас да се въведе енергиен борд с ясен план за механизмите за оздравяване на сектори, подкрепен с източници за тяхното финансиране и оценка на ефекта от тяхното прилагане.

Според Красен Станчев бордът може да функционира по два начина - съвместно с държавата в лицето на ДКЕВР и Министерството на икономиката и енергетиката или без такова участие. Той трябвало да играе ролята на обществен омбудсман в областта на енергетиката и да предостави външен одит на това, което се случва в системата.

Приходите в отрасъла не покриват разходите и има осезаема перспектива за фалит както на държавни, така и на частни дружества - затова предлагаме този механизъм, заяви Станчев. 

Няма точни изчисления колко е дефицитът в енергийната система, защото няма прозрачност в управлението на държавните дружества, заяви Иванка Диловска, председател на Института за енергиен мениджмънт. Така или иначе дефицитът се увеличава непрекъснато и никой не взима мерки да го спре, допълни тя.