Ния Караджова

Екипът на Меглена Кунева е направил карта на сигурността във всички български училища. В нея е описано колко от тях са с видеонаблюдение, къде липсват всякакви камери, колко двора са оставени незаградени. Идеята е държавата да финансира най-уязвимите точки, така че да се засили сигурността не само по време на занятия. Общо 1,5 милиона лева ще бъдат заделени за тази цел, включително за монтиране на паникбутони за бърза връзка с полицията.

В общо 1515 от училищата има свободен достъп до дворовете за външни хора извън учебно време, сочи картата. От общо 2557 училища само 1456 имат видеонаблюдение в дворовете, а едва в 916 има охрана на щат. Кунева съобщи, че ще предаде картата на МВР, предстои и среща с общините, които по закон са отговорни за охраната на училищата, така че да бъдат взети допълнителни мерки за сигурност. Тя е разпоредила да се вдигнат оградите на училищата там, където такива в момента няма, и да се забрани всякакъв достъп на външни хора до сградите на училищата извън учебно време. В рамките на учебните часове пък достъпът ще бъде контролиран. Има и идея децата да получат чипове, с които да се констатира всяко тяхно влизане и излизане в училищната сграда. В момента текат и обучения на учители за справяне с кризисни ситуации, включително тероризъм, поясни Кунева.

Министърът съобщи също, че министерството е заделило средства за обезщетения на 4000 учители, които ще бъдат освободени, като при повечето от тях става дума за излизане в пенсия. В близките 10 години се очаква да се пенсионират около 45 000 учители, което е около половината от педагозите у нас. С новия закон от първи август те вече ще получават не 8 заплати, както досега, а 10. Заместник-министърът Диян Стаматов уточни, че някои от учителите умишлено не се пенсионират, защото чакат влизането в сила на новия закон. Той обаче заяви, че ще бъдат пенсионирани всички, навършили съответната възраст, независимо че някои столични директори не искат да освободят местата си. От пенсионираните учители обаче ще бъде направена банка с кадри, като те ще могат да бъдат използвани да заместват отсъстващи учители.