Финландски екип е разработил уебсайт, който представя като първата в света "описателна търсачка на филми". Проблемът, който често имаме, когато не можем да си спомним името на някой филм, а само определени моменти и сцени, или някой от актьорите, ще бъде разрешен с новата технология, обещават създателите на търсачката whatismymovie.com

Valossa, технологична компания, базирана в Университета на Оулу във Финландия, е получила 650 хил. британски лири (около 940 хил. долара) от инвеститори за разработката. Идеята е търсачката да действа по същия начин, по който Shazam работи по отношение на музиката, пише "Индипендънт".

Веднъж, след като софтуерът бъде окончателно завършен, пред Valossa ще има два избора - да предпочете да бъде независима компания или да стане част от големите индустриални имена като Netflix, Google или Microsoft, които биха допълнили търсачките си с допълнителната опция.

Някои от няколко примера за търсене:

- Шон Конъри в червени панталони (гащи)

- Том Круз убива извънземни

- Фантастика за битки в космоса и лазерни оръжия

- Клинт Ийстуд, който пази президента

- Комедия в Хаваи

И т. н.

Така например "Шон Конъри в червени панталони" ще ви отведе към научно-фантастичния "Zardoz" като първо предложение. (Някои биха казали, че е по-добре търсачката да сгреши и да предложи някой друг филм с Конъри.)

Шон Конъри в Zardoz. Отговорът изглежда верен.

До момента в търсачката има над 45 хил. заглавия на английски език. Тя все още е в експериментална фаза.