Салах Абдеслам е имал план да се самовзриви на "Стад дьо Франс", но се е отказал. Терористът сам е разказал това пред белгийските следователи, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс, предаде Ройтерс. Абдеслам е единственият останал жив участник в терористичните атаки в Париж на 13 ноември м.г. Той бе ранен в крака и арестуван при полицейска операция в Брюксел в петък.

БЕЛГИЯ АРЕСТУВА АБДЕСЛАМ, ПОСЛЕДНИЯ ЖИВ АТЕНТАТОР ОТ ПАРИЖ

Абдеслам не е обяснил пред следователите по каква причина е оставил своя колан с експлозиви.

На този етап от разследването изглежда, че той е изиграл централна роля при формирането на терористичните групи, извършили атентатите на 13 ноември и при логистичната подготовка на атаките. Самият той е бил във френската столица по време на нападенията, участвал е и в прекарването на терористи в Европа. Между лятото и есента на 2015 г. джихадистът е бил в Гърция, Унгария, Австрия, Германия, Холандия и Франция, където е бил проверен на няколко пъти.

ПАРИЖКИЯТ АТЕНТАТОР АБДЕСЛАМ Е С ОФИЦИАЛНО ОБВИНЕНИЕ

Абдеслам бе откаран днес в затвора в Брюж, предаде АФП. Той е настанен в единична килия в специално отделение на затвора за особено опасни лица, които има риск да избягат. Повдигнати са му обвинения в убийства по терористични подбуди и участие в терористична група.

Франция издаде нова европейска заповед за арест срещу терориста. Решението за предаване на Салах Абдеслам от Белгия на Франция ще бъде взето до 2-3 месеца