Тазгодишното издание на "Евровизия" ще остане в историята на конкурса. Ще го запомним с Вурст от Австралия, с мустаци и брада, и на токчета, който/която грабна големия приз. 

Не, не става въпрос за наденички с мъжко окосмяване, а за победителят в състезанието - Томас Нойвирт от Австралия, който на сцената се подвизава с псевдонима Кончита Вурст. Кончита пък е наричана още... "брадатата певица".

Представителите на Холандия и Швеция заеха второто и третото място.  

Кончита си спечели приза с песента "Издигни се като феникс".

"Нашето общество ми показа, че има хора, които искат да прекрачат в бъдещето и да вървят напред, а не назад и или да мислят в категориите на миналото", сподели победителят след връчването на наградата.

Очаквано ексцентричният вид на победителя в тазгодишната "Евровизия" породи вълна от крайни коментари в мрежата - от крайна симпатия до грозни абиди по негов адрес. В Русия, Беларус и Армения дори се появиха онлайн петиции, зовящи за забрана на излъчването на "Евровизия" по телевизията, или за изрязването на кадрите с брадатата жена. 

АП отбелязва, че музикалният конкурс трябва да бъде лишен от политически елемент. В този контекст агенцията припомня какво се случи с руските представителки - близначките Анастасия и Мария Толмачови, както и на украинката Мария Яремчук. Всеки път, когато Русия получаваше гласове от съседни на нея държави, публиката в Копенхаген ги освиркваше. Същото се случваше и когато зрителите в Русия даваха високи оценки за представителите на бившите съветски републики Азербайджан, Армения и Беларус.

Конкурсът включва 45 страни и има телевизионна аудитория от около 180 милиона души.