Американска кандидатка за зам.-шеф на НАТО предизвика поредния скандал, който ще вгорчи последните месеци от управлението на Барак Обама.

Републиканците в Конгреса протестират срещу идеята за номинирането на Роуз Готамилър за пост № 2 в Северноатлантическия пакт, съобщи изданието "Политико". Тя трябва да замести оттеглящия се по-късно тази година свой сънародник Александър Вершбоу.

Готамилър е зам. държавен секретар по контрола над въоръжаването и международната сигурност. Преди седмица дипломат №1 Джон Кери заяви, че смята да номинира именно нея за заместник генерален секретар на алианса.

Група от 13 конгресмени републиканци обаче настоява в писмо до Кери той да оттегли кандидатурата.

Те твърдят, че на 1 декември 2015 г. Готамилър умишлено заблудила Конгреса относно руските оръжия. Тогава зам. държавният секретар направила "видимо лъжливи" изявления за нарушаването от страна на Русия на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег през 2008 г. Тя по всяка вероятност укрила от НАТО информация за нарушенията, а също така не наложила санкции на руски фирми, пишат републиканците. И изобщо демонстрирала твърде меко поведение към Москва.

Според тях Готамилър доказала, че не притежава необходимите качества, които изисква този престижен пост.

Администрацията на Барак Обаама реагира рязко на обвиненията. Според Белия дом обвиненията срещу Роуз Готамилър се основават на невярна информация и са оскърбителни за нейните характер и принципност.

Спорът между републиканците и демократите за бъдещия № 2 в НАТО е поредното доказателство за доста голямата разлика в подхода им към Русия, отбелязва "Политико".