"Доналд Тръмп е клоун с голяма уста". Това горе-долу го казват всички, но когато е написано черно на бяло в китайски вестник, нещата вече имат друго измерение.

Защото в Поднебесната република в медиите всичко се диктува от "най-горе", досущ както беше у нас преди 10 ноември 1989 г.

След дълго мълчание днес в уводна статия, каквато е традицията, е заклеймен милиардерът. Тръмп отдавна ходи по нервите на Пекин като заплашва, че ако влезе в Белия дом ще наложи огромни такси за китайските стоки, внасяни в Щатите. Или пък ще върне обратно на родна земя завода, произвеждаш iPhone. Предприемачът не се посвени на предизборен митинг да се гаври с китайските бизнесмени, като имитира техният акцент на английски и имитирайки усмивките им по време на преговори.

Всичко това беше отминавано от Пекин. До днес.

Китай подложи на унищожителна критика Доналд Тръмп в уводна статия във в. "Глобъл таймс". И това очевидно е официалната позиция на Китайската компартия. Милиардерът отвори кутията на Пандора в американското общество, се казва в анализа. И по-нататък: "той е с голяма уста, с която злоупотребява безконтролно".

"Като някакъв клоун той привлича привърженици, но това доведе и до изпускане от контрол върху него от Републиканската партия. И сега ръководството на републиканците сънува най-лошия си кошмар", коментира анонимният автор.

След това в уводната статия се посочват и недъзите на демократичното общество. "Хитлер и Мусолини също дойдоха на власт след избори, това трябва да е урок за западната демокрация", се казва в анализа.

"САЩ трябва да се вгледат първо в себе си, преди да се превърнат в глобална разрушителна сила и да сочат с пръст Китай за т.нар. политика на "национализъм и тирания", обобщава в заключение "Глобъл таймс".