64 944 000 лв. ще бъдат спестени от бюджета на МВР с приемането на новия законопроект за силовото министерство, обяви вицепремиерката Румяна Бъчварова днес.

Тя представи законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР в парламента днес пред синдикални организации, депутати, висши служители в системата и медиите.

Най-много - 30 млн. лева - ще бъдат спестени с намаляването на обезщетението при напускане от 20 на 12 заплати, което ще важи само за нови служители, назначени след 1 януари 2017 г.

4200 служители на МВР, които работят в администрацията, ще получат нов статут - на държавни служители. Това ще спести 11,6 млн. от осигурителни вноски. 1423 щатни бройки пък ще минат към ново държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги", което ще спести 22 168 000 лв за издръжка.

Бъчварова предлага и да се намали основния годишен отпуск от 30 на 25 дни, което според нея е логична стъпка след намаляването на отпуската на държавния служител на 20 дни. Спестените от това 16 млн. лева обаче тя не бори в горната цифра.

"Предпочитам да назначим още 660 човека за тази сума," заяви тя.

Други промени включват отделянето на пожарникарите в държавна агенция, задължаване на служителите да поддържат и повишават професионалната си квалификация, създаване на възможност за мобилност на полицаите, разширяване на обхвата на дейност на ГДБОП, позволявайки им да спират незаконното превеждане през граница.

Бъчварова подчерта, че промените са базирани на идеята за финансова целесъобразността на дейността на МВР.

Очаквано, представителите на синдикатите не реагираха добре на промените. В един глас те критикуваха всяка от промените, които засяга социалния пакет на служителите.

Въпреки, че намаляването на обезщетенията няма да важи за сегашните служители, Златко Тодоров от Синдикален Алианс "Сигурност" отбеляза:

"Ще докарате едни хора, които не ги мотивира нищо."

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров пък коментира идеята да се ползват спестените от намалената отпуска пари за нови служители така:

"Излиза, че трябва да си платим за колегите."