Лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че ще е най-добре въпросът за въвеждане на задължително гласуване да се реши на референдума, иницииран от екипа на шоумена Слави Трифонов. На организирана от партията дискусия за текущия ремонт на Изборния кодекс бившият президент заяви, цитиран от "Фокус":

"Настояваме въпросите, така както те са формулирани от вносителите, да бъдат пуснати едно към едно за гласуване, независимо че по някои от тях ние ще спорим".

Сред шестте теми, по които Слави и компания събраха подписка и искат народът да се произнесе, са въвеждането на задължителнен и на електронен вот, на мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите наполовина и т.н.

СЛАВИ ТРИФОНОВ ВНЕСЕ 673 481 ПОДПИСА ЗА РЕФЕРЕНДУМ, МЪЛЧИ ЗА БЪДЕЩЕТО СИ В ПОЛИТИКАТА

Първанов обяви, че по принцип би подкрепил задължителното гласуване, но като "временна мярка". Според него обаче трябва да има възможност гражданите да пускат и "бяла бюлетина", ако не искат да дадат глас за никоя партия или коалиция. Дали идеята за задължително гласуване не противоречи на основния закон било работа на Конституционния съд.  

ЕЛЕКТРОННО, МАШИННО, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ - ВСИЧКИ ОТИВАТ НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ

Макар и предложението на Патриотичния фронт за санкции, ако не се отиде до урните, да бе прието от парламента с гласовете на ГЕРБ на първо четене, премиерът Бойко Борисов обяви, че е против. А това значи, че едва ли текстовете ще минат през второто парламентарно сито.

"Коалиция "ГЕРБ плюс" няма да е работеща от тук нататък" - това бе другият пирон в думите на Първанов пред медиите днес.

Обсъжданията на управленския модел текат в рамките на АБВ и в законодателен, и в цялостен план, обясни бившия президент (2002-2012). По думите на лидера на партията функционирането на коалицията е под въпрос "не само ог гледна точка на атмосферата, но и от гледна точна на ефективността на взиманите решения".

БОЙКО БОРИСОВ: НА МЕН НЕ МИ ПРЕЧИ КЪМПИНГУВАНЕТО, САМО ДА СИ ЧИСТЯТ!

"Трябва да подчертая факта, че бяхме свидетели как министър-председателят ревизира неколкократно решения, взети незнайно по какви механизми", отбеляза той. И припомни и спрените търгове, и процедурата за избор на членове на КЗК, и текущия казус със забраната за свободно къмпингуване, и втория лифт на Банско.

От думите на Първанов стана ясно, че "така коалицията не може повече да работи" и той добави, цитиран от "Фокус":

"Ние бяхме сред съавторите и предложихме този формат да е 2 (ГЕРБ-РБ) плюс 2 (АБВ-ПФ), защото държахме лека дистанция и не възразявахме част от решенията да се вземат в по-тесния формат, но нещата се промениха. Виждаме, че се налагат едни решения от тази група или в някакъв друг по-тесен състав и ние научаваме за тях от медиите. Но ние си знаем цената". 

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ: СЕГА ИМАМЕ ПРЕМИЕРСКА РЕПУБЛИКА, НО ТОВА НЕ Е КОНСТИТУЦИОННО

Бившият президент съобщи, че не става въпрос за пропорцията на министрите в кабинета и АБВ не говори за постове, а за начина на правене на политика. Не пропусна и факта, че депутатите зад властта от Реформаторския блок вече са едва 13. 

Първанов съобщи още, че АБВ подготвя голяма дискусия за демографската политика. В Месеца на политическите консултации при срещата с лидера на БСП Михаил Миков и президентът Росен Плевнелиев обяви, че някое от следващите заседания на Консултативния съвет по национална сигурност ще е посветено на демографията.