Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов още тази седмица да бъдат внесени нови промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за отмяна на забраната за свободно къмпингуване на морето, тази вечер бе най-масовият протест в София по темата.  

Протестът този път беше национален, както бе обявено и във фейсбук - недоволни имаше във Варна, Пловдив, Бургас.

Мнозинството от протестиращи в София се разположиха пред сградата на президентството, а останалите - пред Министерския съвет. По данни на очевидци са се събрали над 250 души.

Протести има от деня на приемане на законовите промени, предложени от управляващите и оспорени от част от депутатите от Реформаторския блок. Във вторник скандалните поправки в закона, с които се ограничава дивото къмпингуване и това на 100 м от плажовете, ще бъдат публикувани в "Държавен вестник" и ще влязат в сила. 

Протестиращите искаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето, но той обяви, че е готов само да сезира Конституционния съд.

Заради общественото напрежение лично премиерът Бойко Борисов днес обяви във фейсбук, че е разпоредил на депутатите си нова поправка в закона, с която забраната да се отмени.

"Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на закона. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран", обяви Борисов.

Дечица рисуваха плакати, седнали на жълтите павета в карето на властта в центъра на София. 

Стотици защитници на природата затвориха движението по бул. "Цар Освободител" по време на протеста в столицата, носейки транспаранти. Те ще искат не само обещаната отмяна на забраните, а и нови текстове в Закона за туризма, чието обсъждане предстои. 

Кемпери се настаниха пред сградата на президентството в знак на протест, че с новите промени в закона няма да има как да се ползват по предназначение на Черноморието.

Протестиращи с плакат "Граждани срещу мафията" застанаха на първа линия на протеста - на ръба на фонтана пред "Дондуков" 2.