Софийският районен съд осъди на първа инстанция вестник „Монитор“ за неимуществени вреди, нанесени на Антоанета Цонева и Асен Генов. Двамата поискаха да защитят имената си в съда след публикация от 11 юли 2015 г.:

„Цонева и Генов в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров“.

Съдията Валентин Борисов е преценил, че авторът на публикацията не може да докаже твърденията си, а те са направени с цел уронване на престижа на двамата споменати.

„Макар набирането на платена агитка за участие в протести да не представлява престъпление, то представлява безспорно морално укоримо поведение. Това е така, защото в този случай организираният протест би имал финансов характер, а не да защитава определени идеи и принципи на участниците в него. В тази насока следва да се отбележи, че доколкото ответникът твърди положителния факт за иницииране на идеята за набирането на платена агитка от страна на ищците, именно той носи тежестта да го установи. Доказателства в тази насока не бяха събрани“, се казва в съдебното решение.

Съдът е отсъдил цялата предявена сума за обезщетение – по 4500 лв на човек плюс разноските по делото. Същата публикация е била тиражирана и от вестник „Телеграф“, който има обща собственост с „Монитор“ - Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. „Пик“ също е публикувал твърденията, позовавайки се на „Монитор“, на чийто сайт "новината" все още е достъпна.

Публикацията от "Телеграф"

Цонева и Генов са завели дела срещу трите издания, решенията за „Телеграф“ и „Пик“ обаче още не са взети.

Публикациите в трите издания съдържат конкретни твърдения, като нито едно от тях не е било доказано, отбелязва съдът.

Под заглавие „„Протестна мрежа” на спешна спявка с марионетките на Командира Радан Кънев и Атанас Атанасов“, се съдържат изреченията:

„Протестърите, сред които Асен Генов и Антоанета Цонева, обаче са ожалили, че не могат да съберат повече от 20-30 от дежурните си викачи, поради което се родила идеята за набиране на платена агитка“.

„…уговорката е пред Съдебната палата във вторник да се съберат около 500 души – предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.“

Цонева и Генов оспорват тези твърдения като неотговарящи на истината, защото „засягат честта и достойнството им и могат да създадат в обществото невярна и негативна представа за техните личности“.

След като от редакцията на „Монитор“ не са предоставили нито едно доказателство, съдът е уважил иска на Антоанета Цонева и Асен Генов. Предстоят решенията по исковете им срещу „Телеграф“ и „Пик“.