Тампа, Флорида – 

 

Агенти на "Сикрет сървис" скочиха на сцената на международното летище в Дейтън, Охайо и обградиха с телата си Доналд Тръмп, за да го предпазят от нападател, който се опита да го атакува в гръб. Униформени и цивилни ченгета буквално изнесоха на ръце нарушителя, който предизвика паника, и го откараха с полицейска кола. Представител на силите на реда съобщи, по-късно, че арестуваният нападател се казва Томас Димасимо и е на 32 години. Димасимо се опитал да пробие кордона от агенти, които охранявали Тръмп, докато той говорел от трибуната в хангар на фона на частния си самолет „Боинг-757“. Целият екшън бе показан на живо от Си Ен Ен.

 

Бях готов за него, но беше по-лесно ченгетата да го хванат. Добре свършена работа, добре свършена работа“, заяви милиардерът с изпотено от напрежение лице и видимо развълнуван. „Задържаният Димасимо е зад решетките в затвора на община Монтгомъри и е обвинен в опит за нарушаване на реда и предизвикване на паника“, заяви пред камерите на Ен Би Си Майк Итър, началник на летищната полиция. 

Нападателят прескочил стоянка за велосипеди и се опитал да се качи на сцената, но бил хванат от агенти на "Сикрет сървис", които следват Доналд Тръмп по петите на всички митинги и срещи с поддръжници. В настъпилото меле бил разбит носа на едно от цивилните ченгета, съобщи Си Ен Ен.

 

Докато се разигра екшънът публиката скандираше „Тръмп, Тръмп!“ и вдигаше плакати с неговото име.

Инцидентът стана, след като в петък вечерта в Чикаго демонстранти против Доналд Тръмп и негови поддръжници се сбиха, а митинг на милиардера не можа да се състои. Журналистът Джон Кинг от Си Ен Ен туитна, че демонстрантите били организирани от фондацията „Мув он“, финансирана от милиардера Джордж Сорос. При безредиците полицията задържа 5-ма протестиращи, а двама пазители на реда бяха ранени. Хвърлена бутилка нарязала лицето на един от тях и се наложило да му направят шевове.

 

Изпълнителният директор на „Мув он“ Иля Шейман потвърди, че сценарият за политическата акция срещу Тръмп е на неговото движение. Шейман каза, че ще опита да осуети и други мероприятия на Тръмп. На страницата на организацията в интернет бе написано: „Благодарим на всички онези, които излязоха на улиците в Чикаго и заяваваме: стига толкова!. На Доналд Тръмп и на Републиканската партия, казваме: Добре дошли на общите избори“.

 

„Мув он“ действа също като лобистка организация във Вашингтон, която подкрепя политиката на президента Барак Обама. Движението бе създадено през 2007 г. Първата вноска за него бе от 1,46 милиона долара, дарени от Сорос. Линда Притцкер от бизнес клана, който притежава веригата хотели „Хаят“, дари 4 милиона долара на фондацията. Много от членовете на Демократическата партия, които са били подкрепяни от „Мув он“, се провалиха при опитите си да спечелят места в Конгреса и в Сената. През 2012 г. Иля Шейман се кандидатира за конгресмен от Чикаго, но загуби на изборите.

 

Тръмп заяви, че не иска „никой да бъде ранен“ и отмени събирането в Университета на Илинойс в Чикаго. „Ще се сблъскате с проблеми, каквито не е имало от дълго време. Беше ясно, че ако влезем в кампуса, това ще предизвика наистина лоши, много лоши вълнения“, заяви милиардерът. „Планираната атака дойде изневиделица“, посочи Тръмп. Той обвини хората, които носели плакати, че „лозунгите на тях са написани от професионалисти“. На един от тях имаше пречупен кръст и надпис, гласящ, че „Тръмп е фашист“. Доналд нарече протестиращите срещу него „бандити“ .

 

Както и в този случай Доналд Тръмп показва, че е патологичен лъжец. Очевидно е, че аз съм доволен, че на митинга му в Чикаго е имало мои поддръжници. Нашата кампания обаче не е организатор на протестите“, посочи в свое заявление Бърни Сандърс. „Това, което Тръмп трябва да направи сега, е да спре да провокира насилие“, препоръча той.

 

В отговор милиардерът написа в туитър: „Организирана група от хора, много от които бандити, осуетиха в Чикаго нашето право по член Първи от Конституцията на САЩ и тотално енергизираха Америка!“

Той продължи да следва предварително заплануваната си програма и проведе митинга в Дейтън, Охайо като обяви, че насроченото събиране в Синсинати ще се състои, въпреки слуховете, че е отменено.

Опити да бъде прекъснат митинг на Доналд Тръмп имаше и в Сейнт Луис, Мисури. Милиардерът, който е водещ републикански кандидат в битката за Белия дом, бил на няколко пъти прекъсван от освирквания.

 

Съперниците на Тръмп в кампанията за номинацията на Републиканската партия за вота за държавен глава, Тед Круз и Марко Рубио, коментираха инцидентите в Чикаго и в Дейтън с думите, че „риториката и езикът, които Тръмп използва, водят към насилие". Рубио по-специално цитира Тръмп, който казал, „че иска да удари някой от протестиращите“. 

Интересно е, че милиардерът получи официално одобрението на д-р Бен Карсън, бивш прочут неврохирург, който се отказа от президентските си амбиции, тъй като заяви, че „кампанията му отива на никъде“.

 

Доналд Тръмп води според последното проучване за предстоящите първични избори в Охайо и във Флорида, които ще се състоят на 15 март. В Охайо той взема 36 на сто спрямо 34% за Джон Кейсик, който е губернатор в този щат. На трето място е Тед Круз със 17 на сто, а след него е Марко Рубио – с 8%. По-голяма е преднината на бизнесмена във Флорида. Тук Тръмп има 40 на сто, а Рубио, който е сенатор от Слънчевия щат получава 26 на сто. На трета и четвърта позиция са Круз с 18 на сто и Кейсик – с 8.

При демократите Хилъри Клинтън изпреварва Бърни Сандърс с над 30 пункта. Тя се ползва с подкрепата на 62 на сто от демократите, а Бърни - от 31 на сто.

Междувременно продължава сблъсъкът на Доналд Тръмп с последователите на исляма, след като той заяви, че „мюсюлманите не ни обичат“. Асоциацията на мюсюлманите в САЩ поиска официално извинение от него за тези думи. Медии съобщиха, че млад египтянин е бил депортиран от САЩ за заплаха към Тръмп. Студентът заявил че „няма нищо против да получи доживотна присъда, ако застреля Доналд Тръмп“.