Петият шахматен мач на 100 маси между фенове на "Левски" и ЦСКА е утре, 11 май, от 10 часа в зала "Универсиада". Събитието е под патронажа и с личното участие на министъра на външните работи Кристиан Вигенин и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за европейска столица на спорта през 2017 г.

В мегасблъсъка по традиция участват много публични личности от политиката, спорта, изкуството и други сфери, наред със световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова. Вече за пета поредна година повече от 200 фенове на древната игра се събират в "Универсиада" и чрез ангажимента си в събитието изразяват воля за толерантност по спортните терени, срещу проявите на ксенофобия и насилие, които нерядко съпътстват дербитата у нас.

В четирите си досегашни издания 2010–2013 г. в двубоя фигурите местиха популярни хора като Кристиан Вигенин, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Петър Курумбашев, Борислав Великов, Стоян Хранов, Павел Чернев, Георги Костов; тв водещите Ники Кънчев и Марио Гаврилов, актьорите Влади Карамфилов-Въргала и Тончо Токмакчиев, докторът на футболните национали Михаил Илиев, футболистите Георги Иванов-Гонзо и Христо Йовов, покорителят на Еверест Дойчин Василев, личности от шахмата и т.н.

И тази година ще се играят 2 партии с разменени цветове на фигурите. В паузата между полувремената ще се тегли традиционната томбола с над 50 награди.