На срещата на вътрешните министри на ЕС България ще настоява за недопускане на нови пътища на бежанците през българо-турската сухопътна граница и Черно море. Това каза външният министър Даниел Митов в кулоарите на парламента. Според Митов към момента няма увеличен миграционен натиск на българо-гръцката граница. Той обаче призна, че след затварянето на т.нар. балкански маршрут на бежанците никой не е застрахован.

"Проведе се заседание на оперативната работна група, която се занимава с превенция именно на подобни рискове. Беше проведено обучение в събота на границата, на което присъства и лично премиерът Бойко Борисов. Ние сме подготвени, за да посрещнем всякакъв вид риск и не смятам, че има повод за притеснение в момента", категоричен е Митов.

България ще настоява споразумението между ЕС и Турция да се прилага на българо-турската граница, на груцко-туркста граница и Черно море. Митов е категоричен, че трябва да се говори не само за затваряне на сега съществуващия маршрут на бежанците, но  и за недопускане на възникване на нови маршрути.