Действията на руския президент Владимир Путин в Украйна са в отговор на откъсването на Украйна от контрола на Русия, коментира президентът на САЩ Барак Обама в пространно интервю за списание Тhe Аtlantic, цитиран от "Фокус".

„Путин започна да действа в Украйна, след като видя, че една страна сателит се изплъзва от контрола му. Тогава той премина към действие, така че да задържи влиянието си там. Той направи абсолютно същото и в Сирия, и то на висока цена за благоденствието на собствената си страна. А представата, че Русия по някакъв начин сега е в по-силна позиция, било то по отношение на Сирия или Украйна, отколкото преди нахлуването в Украйна или преди разполагането на военни сили в Сирия, се корени в абсолютно погрешното разбиране за характера на силата в международните дела и в света като цяло. Истинската мощ означава, че можеш да вземеш каквото искаш, без да прибягваш до насилие. Русия бе много по-влиятелна, когато Украйна изглеждаше като независима държава, но всъщност бе клептокрация, която Путин можеше да контролира“, казва Обама.

Според него Украйна винаги ще бъде уязвима пред военната доминация на Русия. „Истината е, че Украйна, която не е член на НАТО, ще бъде податлива на военната доминация на Русия, независимо какво правим ние“, коментира Обама. „Тази ситуация е пример за това, че трябва да бъдем много наясно какви са нашите основни интереси и за какво сме готови да воюваме“, обяснява той.

Руският президент Владимир Путин е заинтересован да поддържа партньорство със САЩ, но не присъства на срещите, на които се вземат важните решения. Това е мнението на президента Барак Обама за руския му колега. На предположение на журналиста Джефри Голдбърг, че Обама приема Путин като зъл и груб човек, американският президент опровергава това мнение.

„В действителност, на всичките ни срещи Путин бе подчертано вежлив и крайно откровен. Срещите ни протичат в много делови тон. Той никога не ме е карал да чакам по два часа, както постъпва с много други“, разказва Обама. 

Според него Путин „винаги е заинтересован от сътрудничество“ със САЩ, така че „да бъде приеман като наш партньор“. Руският държавен глава разбира, че „ролята на Русия в света е значително отслабена“, но нито нахлуването му в Крим, нито подкрепата за сирийския президент не го правят ключов играч. Според него външната политика на Путин има за цел да държи под контрол страните сателити на Русия. Така е било през 2008 година при конфликта с Грузия, това е причината и на събитията в Източна Украйна, смята Обама.

В интервюто американският президент обвинява Великобритания и Франция за хаоса в Либия, като посочва, че след свалянето на Муамар Кадафи британският премиер Дейвид Камерън е бил твърде вглъбен в други проблеми, за да помогне за овладяването на кризата. Обама намеква, че е било грешка да се разчита, че европейските съюзници на САЩ ще се ангажират да следят ситуацията след намесата на коалицията през 2011 година, която доведе до свалянето на Кадафи.

Обама казва още, че след като френският президент Никола Саркози е изгубил президентските избори, а вниманието на Камерън е било фокусирано върху други проблеми, Европа е станала по-мудна, докато в същото време гражданската война в Либия се е разраствала, а „Ислямска държава“ е пускала корени.

В интервюто Обама си спомня за отношенията си с израелския премиер Бенямин Нетаняху и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.
По време на една от срещите Нетаняху се е опитал да „назидава“ Обама за политиката му в Близкия изток. Президентът на САЩ определя поведението на израелския лидер като „снизходително“ и посочва, че освен това Нетаняху е избягвал да говори за мирния процес. Тогава Обама го е прекъснал и му казал:

„Биби, трябва да разбереш нещо. Аз съм афроамериканец и съм син на самотна майка, но живея тук, в Белия дом. Успях да стана президент на САЩ. Може да мислиш, че не знам за какво говориш, но аз много добре разбирам“. Обама си спомня и за един от по-скорошните си спорове с израелския премиер относно споразумението за иранската ядрена програма.

По отношение на турския президент Ердоган, Обама казва, че в началото го е приемал като умерен мюсюлмански водач, но сега го счита за „неуспешен“ и „авторитарен“ лидер.