Европейските вътрешни министри днес приветстваха турските предложения за спиране на нелегалната миграция към ЕС. Те приеха нови текстове от проекторегламент за създаване на Европейска гранична и брегова охрана и изразиха готовност извънредният контрол по вътрешните граници в Шенгенската зона да отпадне. Това съобщи, Клаас Дейкхоф, държавен секретар по сигурността и правосъдието на Холандия, която сега председателства ЕС.

"Нередовната миграция по Западнобалканския маршрут приключи", каза той на пресконференция след сутрешното заседание на Съвета по вътрешни работи. "Сега е време да изпълним нашите задължения като страни. Това значи да спрем да прехвърляме мигранти, да бъдем до Гърция и да изпълним нашите задължения за релокация, презаселване и съдействие на "Фронтекс", Европейската служба по убежището и Европол".

"Първо трябва да се съсредоточим върху хуманитарната криза в Гърция", каза еврокомисарят по миграцията, гражданството и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос. "Гърция и никоя друга страна не може да се изправи сама пред такава трудна и сложна ситуация", добави той за своята родина. "Това е европейски проблем и се нуждае от европейско решение".

Вчера държавите-членки дадоха одобрението си за извънреден механизъм за хуманитарна помощ вътре в ЕС на стойност 700 милиона евро за три години. Очаква се, че първата страна, която ще се възползва от него е Гърция, където десетки хиляди нелегални имигранти са блокирани след затварянето на т.нар. Балкански маршрут. За да заработи, механизмът се нуждае и от одобрението на Европейския парламент.

"Той трябва да помогне на до 100 000 мигранти, които могат да се окажат на улицата в Гърция" каза Аврамопулос.

Единадесет от общо 11 планирани приемни центрове за мигранти в Италия и Гърция вече работят, съобщи още той. Вече всички мигранти над 14 години дават пръстови отпечатъци (в сравнение с 8 на сто м.г.) и биват регистрирани, добави комисарят. В същото време европейската гранична агенция "Фронтекс", Европейската служба за съдействие по убежището и Европол спешно се нуждаят от кадрови подкрепления от държавите-членки, каза Аврамопулос.

Преместването на 160 000 бежанци от Гърция и Италия в други страни на ЕС, т.нар. релокация продължава да буксува. Държавите-членки досега са предложили 3 412 места и само 885 души са пренасочени. Няколко страни не са предложили и едно място за кандидат за убежище, каза Аврамопулос, без да ги назовава. Другата седмица Комисията очаква скоростна релокация на 287 души, като 241 от тях - от Гърция. Схемата е предвидена да действа две години, но няколко държави от Източна и Централна Европа отказват да я приложат, а Словакия я оспорва като незаконна в Съда на ЕС в Люксембург. Комисията обаче си подставя за цел 6 000 релокации за месец, каза Аврамопулос.

"Ако релокацията не работи, цялата система ще се разпадне", каза той.

Турция вече предприема стъпки, които ще позволят ЕС да я признае за "сигурна трета страна" по смисъла на Женевската конвенция за бежанците от 1951 година, каза Дейкхоф. Тя трябва да бъде призната за такава, за да не бъдат атакуеми в съда връщанията на мигранти в нея. За целта на Анкара трябва да приеме принципа да не връща насилствено бежанци, залегнал в конвенцията, както и предвидените в нея процедури за даване на убежище.