Само две седмици след като Комисията за защита на конкуренцията започна разследване за наличието на горивен картел у нас, цените на горивата в България започнаха полека да се нормализират.

В момента средните крайни цени на бензина в България са едни от най-ниските в ЕС, показва справка на сайта energy.eu.

Литър от горивото струва средно е 0,92 евро по бензиностанциите у нас. По-евтин е бензинът само в Полша, където е 0,85 евро, докато средната му стойност за 28-те държави от общността е 1,13 евро.

При дизела нещата са малко по-различни. Нафтата е по-евтина в три държави - Австрия (0,842 евро), Латвия (0,864 евро) и Полша (0,795 евро). В България е 0,885 евро при 1,009 евро средно за ЕС.

Това се случва, след като на 25-и февруари КЗК откри производство за установяване на наличието на картел на пазара на горива на дребно в България. Обхванатите в производството компании са седем - "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол", "НИС Петрол" (бензиностанциите "Газпром") и "Лукойл България". Паралелно антимонополното ведомство обяви, че ще бъде извършена и проверка за злоупотреба с господстващо положение от страна на единствения производител на горива у нас - "Лукойл Нефтохим България". 

До какво води това?

Само през последния месец бензинът и дизелът в България са поевтинели с повече от 6 процента, показва статистиката на сайта fuelo.net, който следи цените на дребно във всички градове у нас. В момента средната стойност на А-95 в страната е 1,79 лева за литър, а дизелът е 1,72 лв. за литър. 

Графика: fuelo.net

Само преди месец средната цена на бензин А-95 е била 1,91 лв./л, а на дизела - 1,84 лв./л.

Графика: fuelo.net

С по-малък процент са поевтинели и другите масови горива. При пропан-бутана намалението е с 3 ст. или 3,57% до 0,81 стотинки за литър. А метанът е загубил 2,01% от стойността си до 1,46 лева за килограм.

Извън обобщената статистика данните на fuelo.net показват, че макар и бавно вече в 17 от областите на страната цените на горивата са по-ниски от средните в страната. В повечето случаи става дума за минимални отклонения в посока надолу, но определено вече има и много сериозен ефект от феномена "Марешки".

След като бизнесменът, известен с аптеките си, отвори първата си бензиностанция във Варна, в началото само намиращите се наблизо бензиностанции намалиха цените си. Сега обаче евтинията се е разпростряла в целия град. Морската столица в момента е абсолютният и безапелационен шампион по ниски цени. Във Варна цената на А-95 е средно с 10,71 стотинки по-ниска от средната за страната. Още по-внушителна е разликата със стойността на дизела - с 12,14 стотинки на литър. И при газта номер 1 по ниски цени отново е Варна. Единственият друг град в страната с толкова ниски цени е Айтос и това е градът, в който Веселин Марешки откри втората си бензиностанция. Наскоро той обяви пред Клуб Z, че до края на годината възнамерява да открие поне още 30 обекта във всички големи градове, което вероятно ще доведе до още по-забележителен спад на стойността на горивата.

Данните на fuelo.net показват, че след морската столица по ниски цени се нареждат различни градове при различните видове горива.

При бензин А-95 другите два областни града със сравнително ниски цени са Стара Загора и Габрово. И в двата обаче цената на годивото е с по-малко от 3 стотинки по-ниска от средната.

При дизела второто място по евтиния е в Кърджали, а третото - пак за Габрово. Газта пък е евтина и в Ямбол. Там стойността ѝ е близка до тази във Варна.

На противоположният полюс сред градовете с най-скъпи горива също има един безапелационен шампион. Това е София. В столицата цените и на трите вида масово използвани горива са най-високите в страната.