Споразумението по принцип нелегалните имигранти, идващи от Турция, да  бъдат връщани там, ще важи не само за Гърция, но и за България, съобщи днес вицепремиерката Румяна Бъчварова.

Тя участва в Съвет на вътрешните министри на ЕС в Брюксел, който обсъди рисковете затвореният вече миграционен маршрут през от Гърция през Западните Балкани да се разклони към България и/или към Албания и Италия.

"Всички осъзнават опасността от развитието на нови маршрути, опасността за България или за някои от другите страни като Албания или Италия", каза Бъчварова пред журналисти след сутрешното заседание на Съвета.  "Затова всички са на мнение, че трябва да следим внимателно развитието на ситуацията, за да не се допусне такъв луфт".

На среща на върха в понеделник ЕС и Турция се разбраха по принцип, че ЕС ще връща на Турция всички нелегално влезли на негова територия, а срещу всеки сириец сред тях тя ще изпраща в ЕС по един сирийски бежанец от своите лагери. Очаква се ЕС и Турция да финализират сделката на нова среща на върха в Брюксел насрочена за 17 и 18 март.

Бъчварова каза, че колегите ѝ в Съвета са оптимисти заради политическото съгласие и реалисти за трудностите пред неговото практическо приложение. Правозащитни и политически групи критикуваха споразумението с правни, политически и морални аргументи.

Българското правителство е представило пред Европейската комисия искане за помощ под формата на техника и устройства за наблюдение за граничната полиция. Бъчварова отклони въпроса за стойността на исканата помощ.

"Имаме много заявки за подпомагане на двустранна база", добави тя.

"Това, което правим, е да организираме в различни варианти възможността на три нива да мобилизираме ресурси - и човешки, и технически - това сме го разработили за един по-остър и по-голям натиск", каза Бъчварова. "Но ако има изключително голям натиск, аз не знам коя държава би могла да се справи".

България има капацитет при такъв натиск да настани хора в съществуващите приемни центрове, които са заети 10 на сто в момента, каза тя, подчертавайки, че всичко още е в границите на планирането за неблагоприятни събития. Все още миграцията към България е слаба, както през миналата година.

Турция досега удържа ангажимента си да спира мигрантите, които се опитват да влязат в Европа през България, каза Бъчварова. През септември м.г. те спряха тълпи мигранти край Одрин и  ги върнаха в Истанбул, откъдето бяха тръгнали, припомни тя.

"Към момента нямаме никакви опасения, че това би се променило, още повече, че текат в момента разговори как да се организира реадмисията", каза тя. "Турската страна беше активната в тези разговори - нещо, което е прецедент, защото ние нямаме още подписан протокол. Очакваме протоколът да бъде по-късно подписан, но те изразиха готовност да изпълнят този ангажимент и преди подписването".