Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли три жалби срещу прекратяване на процедурите по възлагане на обществена поръчка за проектиране и доизграждане на магистрала "Хемус".

Става дума за процедурите за двата лота от аутобана, които бяха прекратени по личната заръка на премиера Бойко Борисов. Първо министър-председателят разясни, че спира процедурите, тъй като имал информация, че за изпълнители са избрани фирми, свързани с ДПС депутата Делян Пеевски и шефа на "Лукойл" Валентин Златев, а малко по-късно регионалното министерство обясни, че причината е друга - липса на осигурено финансиране.

Антимонополната комисия обаче сега излезе с решение, с което остави без уважение жалбите на „ПСТ Хемус 2“, на турската „Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет” и Обединение „АМ ХЕМУС ЛОТ 1” срещу решението на изпълнителния директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП), с което е прекратена процедурата за възлагане на обществената поръчка за магистралата.

ЗАКРИВАТ ДЪРЖАВНАТА ФИРМА ЗА МАГИСТРАЛИ

"КЗК смята, че решението на възложителя за прекратяване на процедурата е мотивирано и законосъобразно. Процедурата е прекратена, тъй като е възникнала невъзможност да се осигури финансиране за изпълнение на поръчката, по причини, които възложителят не е могъл да предвиди", заявиха от комисията, която очаква нов началник до дни.

От антимонополното ведомство обясняват, че съгласно обявлението и документацията за участие към момента на откриване на поръчката, тя е било предвидено да се финансира със средства по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020. Но с писмо от 15.02.2016 г. управляващият орган на програмата е информирал НКСИП, че финансирането на обществената поръчка не може да бъде осъществено поради изчерпване на средствата за други проекти.

Затова КЗК определя жалбите за неоснователни и ги оставя без уважение.