“Харемът е бил школа за членовете на Османската династия и университет, където жените са били подготвяни за живота”, е заявила първата дама на Турция Емине Ердоган.

Това съобщиха днес медии в югоизточнаата ни съседка. Съпругата на президента Реджеп Ердоган е говорила по време на официална среща снощи в Анкара, но поводът не се  уточнява.

Известно е какъв е бил животът на жените в султанския харем. Трябва да се признае обаче, че там е имало и строги предписания, засягаши обучението им. Според таланта им те са се занимавали с музика, литература, някои дори са изучавали чужди езици. Всичко това не е било правено заради образованието им, а за да могат да забавляват султана. Нито една представителка на нежния пол не е дръзвала да отблъсне среднощните му ласки. Да не припомняме ролята на евнусите.

С изявлението си Емине си навлече гнева на хиляди, написали протеси в социалните мрежи.

Възмути се и Йозлем Курумлар, преподавател в университета в Истанбул:

“По времето на Мурад III, султан на Османската империя през XVI век, книгите са били единственото, което не е било допускано в харема му.”

Самият президент Ердоган също провокира протести на Международния ден на жената – 8 март. Тогава той заяви, че за него жената на първо място била майка.

Той отдавна е на прицела на остри критики заради стремежа му да наложи в Турция ислямски ред и ценности. Ердоган е категорично против равенството между силния и нежния пол.

“Не може да се поставя знак на равенство между мъже и жени. Това е срещу природата”, заяви президентът на 24 ноември 2015 г. в реч пред форум в Истанбул на турското женско сдружение “Кадем”.

Според Ердоган дори природата подходила различно към двата пола, които се различавали и телесно:

“Жените не могат да упражняват труд, специфичен за мъже, това е било само при комунизма. Бременни и кърмещи не могат да работят при същите условия, както мъжете.”

И ислямът подчертавал ролята на жената като майка.

На своята той навремето дори целувал краката, които били с небесно обоняние. Това го е казал и пророкът Мохамед – “Небето е в нозете на майка ти.”

Според Ердоган феминистките изобщо не приемали ролята на жената като майка. Никой не бил в състояние да им обясни особеното място на жените, които ислямът им е отредил.

Турският президент не може да не знае, че според официалната статистика в страната му всеки ден бива убивана по една жена – от съпруга си или от роднина. Да не говорим за домашното насилие. Ердоган явно живее в свой свят, който е по-близък до исляма, отколкото до демократичните ценности.