"Ако се наложи, и по границата с Гърция ще се изгради ограда. Засега това не се налага, но имаме готовност."

Това заяви министърът на отбраната днес Николай Ненчев при посещение на ГКПП "Кулата". В момента все още се строи оградата по границата ни с Турция, която ще е дълга общо 131 км, когато бъде завършена.

МИТОВ: НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОСРЕДНИК В ОТНОШЕНИЯТА НИ С ТУРЦИЯ

На гръцката граница преди дни по заповед на министър-председателя се проведе първо съвместно учение на полицията и армията с названието "Граница 2015", чиято цел бе да се отработи общата работа за спиране на очакваните бежански потоци. 

БАЛКАНСКИЯТ МАРШРУТ Е ЗАКРИТ

"Впечатленията ми са отлични, на място се убедих, че има много добър синхрон и координация, и в момента се извършват съвместни действия, тренировки и обучения между въоръжените сили и жандармерията. Не би следвало да има основания за безпокойство”, каза министърът за учението. 

Той отбеляза, че е възможен бежански поток, но за момента няма данни за придвижване на големи групи към страната им. Планове обаче са разработени.

НЕНЧЕВ: НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН РЕЗЕРВ, ПРОТИВ СЪМ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА КАЗАРМА

По-рано днес той поясни, че има въоръжени части на армията по границата, но те ще използват сила само в краен случай. 

За първата ограда, която бе решено да се строи на 12 март миналата година, засега струва 99 млн. лв., като предстои да бъдат завършени всички километри от ГКПП "Капитан Андреево" до ГКПП "Малко Търново". Тя бе преодоляна 62 пъти.