Ден след като народните представители от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров заедно с колегата си от ГЕРБ Методи Андреев предложиха Наказателният кодекс да преследва проповядването на комунистическа идеология, независимият депутат Велизар Енчев внесе контрапредложение – да се наказва и „оспорването на антифашистката съпротива“.

ЗАКОНОПРОЕКТ: ЗАТВОР ЗА ПОРУГАНЕ ЗНАМЕ НА ЕС

И двата законопроекта са насочени към чл. 108 от НК:

"Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева".

Внесеното в деловодството на Народното събрание предложение на Велизар Енчев предвижда още в началото да се добави и „оспорва антифашистката съпротива“. Избраният от листата на Патриотичния фронт и по-късно напуснал групата си депутат не предвижда различен размер на наказанието – затвор до 3 години или глоба до 5 хиляди лева.

В мотивите си Велизар Енчев пише, че:

„Приемането на предлаганото изменение в Наказателния кодекс ще прекрати порочната практика на системно и обидно омаловажаване на антифашистката съпротива в Царство България и поругаването на паметта на убитите партизани, ятаци, ремсисти, политически затворници и концлагеристи (в периода 22 юни 1941 – 9 септември 1944 година).”

Внесеното ден по-рано предложение на Славов, Димитров и Андреев също цели да допълни чл. 108 от НК и да добави към него и „проповядване на националистическа и комунистическа идеология“. Тримата десни депутати обаче предлагат леко разграничение в наказанията – затворът отново да е до 3 години, но глобата за националистическа или комунистическа пропаганда да бъде от 3 до 5 хиляди лева. За проповядване на фашистка идеология няма долна граница – до 5 хиляди лева.

Славов, Димитров и Андреев предложиха още предвидените наказания за поругаване на националния флаг – до 3 години затвор или до 3 хиляди лева глоба, да важат и за поругаване на знамето на Европейския съюз.