БЕРЛИН - Предстои на германския книжен пазар да се появи книгата на Гари Каспаров “Защо трябва да спрем Путин”. По този повод той е бил потърсен от журналист на в. “Ди Велт” за интервю. В него шахматистът остро осъжда политиката на руския президент. Конфликтът в Сирия му е дошъл като дюшеш заради бежанците. Целта на Путин била да отслаби Европейския съюз, а най-желаният за него вариант бил дори да го разруши.

Самият Каспаров в продължение на 20 години беше доминираща фигура в световния шах. След рухването на Съветския съюз той реши да участва в съграждането на демокрацията в Русия. През 2007 година дори се кандидатира за президент, но беше принуден да се оттгели от надпреравата. Сближи се с Борис Немцов, с когото през 2008 г. основаха движението “Солидарност”. След преследвания и арести Каспаров напусна Русия през 2013 г. В момента живее в Ню Йорк като гражданин на Хърватия, какъвто стана през 2014 г.

Предлагаме ви интервюто на Гари Каспаров за “Ди Велт” с малки сътращения.

На въпрос като какъв се приема – член на руската опозиция, дисидент или изгнаник, Каспаров отговаря:

“Изгнаник. Винаги съм се противопоставял да ме наричат политик. Това заблуждава, тъй като политик е онзи, който провежда предизборни битки, дебатира публично или прибира дарения. В Русия на Путин обаче е така, както при всяка диктатура – там хората се борят не за да спечелят избори, а такива да се проведат. Това е по-скоро борба за човешки права. Това, естествено, е политическа активност, но доста бих се въздържал да го нарека политика, тъй като в свободния свят би се разбрало погрешно. Аз съм активист и може би в опозиция, но и това е доста смело казано – какво значи опозиция в Русия? Повечето хора, с които в Русия работих съвместно, са или в изгнание, в затвори или още по-лошо – като при Борис Немцов.”

Борис Немцов беше убит преди година на мост край стените на Кремъл.

Според Каспаров опозицията в Русия на Путин е нещо различно от тази в Германия или Франция, където битката е да се спечелят следващите общи избори. В Русия или трябва да се пригодиш към системата, или да решиш да се бориш срещу нея. И тогава всичко може да ти се случи, дори най-лошото – да те убият.

Каспаров е на мнение, че по времето на Горбачов, когато комунистическият режим е бил в заника си, е имало открит обществен дебат. А как е сега?

“От техническа гледна точка Русия има демократична конституция, но понякога с опозицията се отнасят дори още по-брутално, отколкото го правеха комунистите. Твърдят, че са готови на дискусия, но най-твърдият им критик беше Борис Немцов. Той или Навални – това е само върхът на айсберга. На локално ниво всеки, който се опълчи на властта, бива потискан. То е като при мафиотска система. Има големи и малки босове и всички защитават зоната си на влияние. Дори е и по-опасно в Сибир да кажеш нещо срещу корумпиран чиновник. Там никой няма да разбере какво ти се е случило, дори не в ерата на интернет.”

Световният шампион по шах описва “системата Путин” така:

“Този режим сега се намира в последния стадий на диктатура. Това е нападение срещу външен противник. Когато повече нямаш врагове в страната, нито пропагандаторски идеи, то тогава ти е необходим по-силен наркотик, за да държиш народа в това зомбирано състояние. Последствията са Крим, Украйна, Сирия.”

Как действа такъв вид пропаганда?

“Не размишлявам много по въпроса, за да запазя душевното си здраве. Но майка ми живее в Русия. В това отношение тя е имунизирана, но ми казва, че пропагандата оказва въздействие. Сега е друго, не като в Съветския съюз. Майка ми е родена по времето на Сталин, почти на 79 години е и надживя всички – Сталин, Хрушчов, Брежнев, Андропов, Елцин. По съветски времена се правеше опит на хората да се каже нещо за бляскавото бъдеще. Знаеше се, че е илюзия, но идеята беше: “Ние полагаме усилия и след 20 или 30 години ще има мир, благоденствие и братство.” Пропагандата на Путин изобщо не говори за бъдещето. Налице са само тъма и смърт, врагове и конфронтация. Тази пропаганда е много настъпателна, но изключително негативна”.

На напомняне, че тя е по-модерна и професионална, той разсъждава:

“Това е така. Инструментариумът, който използват, е значително по-ефективен. Трябва да се признае, че изградиха много добра пропагандна машина.”

Възможен ли е обрат?

“Фактът, че Кремъл неотклонно потиска всеки опит да му се противоречи, показва, че това не е страна, в която 85 на сто от населението стои зад Путин. В Кремъл много добре знаят, че положението е крайно нестабилно. Макар и бавно, хората започват да разбират, че анексирането на Крим и празните хладилници са взаимообвързани. Ние не знаем кога и как това ще избие нанякъде, но знаем от историческите книги, а аз съм чел някои от тях, че все някога ще се случи.”

Как си го представя?

“Като всеки диктатор Путин отдавна изгори всички мостове. Той знае, че за него няма път просто да се пенсионира и да предаде достойно страната си на друг, както го направи Елцин. Ръцете му са оплискани с много кръв. Вън от съмнение е, че който и да дойде след него на власт, дори да е от най-тясното му обкръжение, той ще търси изкупителна жертва. И Путин го знае. Не ми е известно колко исторически книги е прочел, но съм сигурен, че инстинктивно разбира, че е длъжен да остане на власт до най-горчивия край.”

По намесата на Русия в Сирия Каспаров е категоричен:

“Бесен съм на западната политика. На Путин се даде възможност да укрепи властта си в Русия. Без значение, че при бомбардировките гинат хиляди хора. На него това му е все едно. След кризата в Украйна Путин беше изолиран. Нужно му беше нещо, при което отново да се нуждаят от него. Така той се сети за Сирия. При интервенцията откри, че за него Сирия има още един положителен ефект – бежанците. Сега една от най-важните му цели е да отслаби Европейския съюз, в най-добрия случай да го разруши.”

Бежанците му дойдоха като дюшеш?

“Преди всичко поради факта, че това е проблем за най-сериозната му опонентка – Ангела Меркел. Ако не беше Меркел, вече нямаше да има санкции (срещу Русия – б.р.)”