Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БЕРЛИН - Предстои на германския книжен пазар да се появи книгата на Гари Каспаров “Защо трябва да спрем Путин”. По този повод той е бил потърсен от журналист на в. “Ди Велт” за интервю. В него шахматистът остро осъжда политиката на руския президент. Конфликтът в Сирия му е дошъл като дюшеш заради бежанците. Целта на Путин била да отслаби Европейския съюз, а най-желаният за него вариант бил дори да го разруши.

Самият Каспаров в продължение на 20 години беше доминираща фигура в световния шах. След рухването на Съветския съюз той реши да участва в съграждането на демокрацията в Русия. През 2007 година дори се кандидатира за президент, но беше принуден да се оттгели от надпреравата. Сближи се с Борис Немцов, с когото през 2008 г. основаха движението “Солидарност”. След преследвания и арести Каспаров напусна Русия през 2013 г. В момента живее в Ню Йорк като гражданин на Хърватия, какъвто стана през 2014 г.

Предлагаме ви интервюто на Гари Каспаров за “Ди Велт” с малки сътращения.

На въпрос като какъв се приема – член на руската опозиция, дисидент или изгнаник, Каспаров отговаря:

“Изгнаник. Винаги съм се противопоставял да ме наричат политик. Това заблуждава, тъй като политик е онзи, който провежда предизборни битки, дебатира публично или прибира дарения. В Русия на Путин обаче е така, както при всяка диктатура – там хората се борят не за да спечелят избори, а такива да се проведат. Това е по-скоро борба за човешки права. Това, естествено, е политическа активност, но доста бих се въздържал да го нарека политика, тъй като в свободния свят би се разбрало погрешно. Аз съм активист и може би в опозиция, но и това е доста смело казано – какво значи опозиция в Русия? Повечето хора, с които в Русия работих съвместно, са или в изгнание, в затвори или още по-лошо – като при Борис Немцов.”

Борис Немцов беше убит преди година на мост край стените на Кремъл.

Според Каспаров опозицията в Русия на Путин е нещо различно от тази в Германия или Франция, където битката е да се спечелят следващите общи избори. В Русия или трябва да се пригодиш към системата, или да решиш да се бориш срещу нея. И тогава всичко може да ти се случи, дори най-лошото – да те убият.

Каспаров е на мнение, че по времето на Горбачов, когато комунистическият режим е бил в заника си, е имало открит обществен дебат. А как е сега?

“От техническа гледна точка Русия има демократична конституция, но понякога с опозицията се отнасят дори още по-брутално, отколкото го правеха комунистите. Твърдят, че са готови на дискусия, но най-твърдият им критик беше Борис Немцов. Той или Навални – това е само върхът на айсберга. На локално ниво всеки, който се опълчи на властта, бива потискан. То е като при мафиотска система. Има големи и малки босове и всички защитават зоната си на влияние. Дори е и по-опасно в Сибир да кажеш нещо срещу корумпиран чиновник. Там никой няма да разбере какво ти се е случило, дори не в ерата на интернет.”

Световният шампион по шах описва “системата Путин” така:

“Този режим сега се намира в последния стадий на диктатура. Това е нападение срещу външен противник. Когато повече нямаш врагове в страната, нито пропагандаторски идеи, то тогава ти е необходим по-силен наркотик, за да държиш народа в това зомбирано състояние. Последствията са Крим, Украйна, Сирия.”

Как действа такъв вид пропаганда?

“Не размишлявам много по въпроса, за да запазя душевното си здраве. Но майка ми живее в Русия. В това отношение тя е имунизирана, но ми казва, че пропагандата оказва въздействие. Сега е друго, не като в Съветския съюз. Майка ми е родена по времето на Сталин, почти на 79 години е и надживя всички – Сталин, Хрушчов, Брежнев, Андропов, Елцин. По съветски времена се правеше опит на хората да се каже нещо за бляскавото бъдеще. Знаеше се, че е илюзия, но идеята беше: “Ние полагаме усилия и след 20 или 30 години ще има мир, благоденствие и братство.” Пропагандата на Путин изобщо не говори за бъдещето. Налице са само тъма и смърт, врагове и конфронтация. Тази пропаганда е много настъпателна, но изключително негативна”.

На напомняне, че тя е по-модерна и професионална, той разсъждава:

“Това е така. Инструментариумът, който използват, е значително по-ефективен. Трябва да се признае, че изградиха много добра пропагандна машина.”

Възможен ли е обрат?

“Фактът, че Кремъл неотклонно потиска всеки опит да му се противоречи, показва, че това не е страна, в която 85 на сто от населението стои зад Путин. В Кремъл много добре знаят, че положението е крайно нестабилно. Макар и бавно, хората започват да разбират, че анексирането на Крим и празните хладилници са взаимообвързани. Ние не знаем кога и как това ще избие нанякъде, но знаем от историческите книги, а аз съм чел някои от тях, че все някога ще се случи.”

Как си го представя?

“Като всеки диктатор Путин отдавна изгори всички мостове. Той знае, че за него няма път просто да се пенсионира и да предаде достойно страната си на друг, както го направи Елцин. Ръцете му са оплискани с много кръв. Вън от съмнение е, че който и да дойде след него на власт, дори да е от най-тясното му обкръжение, той ще търси изкупителна жертва. И Путин го знае. Не ми е известно колко исторически книги е прочел, но съм сигурен, че инстинктивно разбира, че е длъжен да остане на власт до най-горчивия край.”

По намесата на Русия в Сирия Каспаров е категоричен:

“Бесен съм на западната политика. На Путин се даде възможност да укрепи властта си в Русия. Без значение, че при бомбардировките гинат хиляди хора. На него това му е все едно. След кризата в Украйна Путин беше изолиран. Нужно му беше нещо, при което отново да се нуждаят от него. Така той се сети за Сирия. При интервенцията откри, че за него Сирия има още един положителен ефект – бежанците. Сега една от най-важните му цели е да отслаби Европейския съюз, в най-добрия случай да го разруши.”

Бежанците му дойдоха като дюшеш?

“Преди всичко поради факта, че това е проблем за най-сериозната му опонентка – Ангела Меркел. Ако не беше Меркел, вече нямаше да има санкции (срещу Русия – б.р.)”

Ключови думи

Коментари

Deep Blue

Направихме го от шампион на грантаджия. Ваши: IBM.

Ти ли си IBM бе, селяндур местен !!!

тука е така

Каспаров,Бойко и Ердоган не са по-различни!

мнение

Ясна и категорична оценка.Така се прави.

мнение

Непозна.Руски крепостен мужик от ,,свободна" Русия.

40 USD за барел нефт. Прав е Каспаров

Майк

Не може да се отрече. Но предвид че "алтернативата", за която работи Каспаров, е също както го наблюдаваме и в САЩ, и в Европа, и в България, с не по-малко зомбиращите медии, които поддържат хората в шок-дребнотемие и шоу терапия за консумация и затъпяване, всъщност Каспаров няма добри основания да критикува. Виж, ако го казваше Джулиан Асандж, например, би било различно

Спасимир Игнатов

Страхотно кадърен е Каспаров!Добре, че се махна от Педерастан, иначе Путин и него щеше да убие.

Николовв

Ти кога ходи в Русия и какво знаеш?! Аман от пубери седящи пред компа в хола на родителите си, правещи гръмки изказвания!!!

Развеселен

Каспаров е прав, но пропуска, че брюкселските тапири безкрайно улесняват диктатора от Кремъл

кой хвърли атомни бомби във япония АМЕРИКА кой хвърля бомби в нашета мила родина пак миротворците америка и англия защо не пуснаха атомнити бомби в америка

КОЯ ДЪРЖАВА ХВЪРЛИ АТОМНА БОМБА В ЯПОНИЯ И ИЗБИ ТОЛКОВА МНОГО НАРОД АМЕРИКА А КОЯ ДЪРЖАВА РАСИПА СЪС БОМБИ НАШЕТА МИЛА РОДИНА БЪЛГАРИЯ МИРОТВОРЦИТЕ АМЕРИКА И АНГЛИЯ НАПОЛЬОН И ХИТЛЕР ИСКАХА ДА РАСИПЯТ РУСИЯ НО НЕ ИМ СЕ ОТДАДЕ И АМЕРИКА ЖЕЛАЕ ДА ЗАРОБИ РУСИЯ ТОВА ТРУДНА РАБОТА РУСКИЯ НАРОД НЯМА ДА СЕ ДАДЕ А ТОЗИ КАСПАРОВ ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ ГРЪМНИ ВСЕКИ ИСТЕНСКИ БЪЛГАРИН ОБИЧА РУСИЯ И ПУТИН ДА ЖИВЕЙ ПУТИН ДА ЖИВЕЙ РУСКИЯ НАРОД

Petyo9

А коя страна хвърли няколко бомби върху СОБСТВЕНИЯТ СИ народ? Просто ей тъй - да види как ще понесе радиацията и другите последствия от ядрената експлозия. Семипалатинск. Да ти говори нещо?

оптимист

Изтрещяването на русофилите е само началото.

Доклад за "руските военни престъпления в източната част на Украйна през 2014 г." ще бъдат представени в Хага през април. В интервю за Радио Полша,това съобщи а един от авторите на доклада, полския депутат Малгожата Gosevskaya. "Скоро ще дойде денят, когато докладът ще бъде представен в Хага Настоящият документ предоставя доказателство на руските военни престъпления в Украйна Това е само част от доказателствата, но ние ще представи пълни доказателства за конкретни хора и на жертвите на тези престъпления, за които се знаят имената. Ние също така ще представим досие на военнопрестъпниците, и аз се надявам, че Трибунала в Хага ще обяви търсенето им за да ги накаже. "- каза тя. Gosevskaya също обясни какво цели публикуването на доклада.

:(

"Страшно обичам" статии без автор и/или без посочен източник :(

BLITZ COPY PASTE

Може на младини да си бил световен шампион по шах,но това не е гаранция,чекато станеш по възрастен,няма да оглупееш.

Импорт в РФ из стран дальнего зарубежья в январе-феврале снизился на 17,1% до $19,109 млрд - ФТС

военен готвач

Русия искаше да пробва дали радиацията влияе на апетита на съветския войник и изтапанчи цяла армия до взрива.

Николовв

Аман от тези Каспаров, Немцов или Навални, подлоги служещи на чужда държава!!! Нали бяха в управлението и какво беше тогава- превърнаха Русия в най- бедната държава, хората нямаха никакво самочувствие!!! Нали по тяхно време се появиха всички олигарси и беше зверско ОГРАБВАНЕ (сега пак се краде но все пак имат някакъв страх и нещо се прави за държавата)!!! Май му липсват тези години или с тези изказвания си отработва грандовете и спонсорството!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.