Държавата дава "бизнес" на достолепния, макар и доста поовехтял комплекс "Бояна", известен като "Резиденция "Бояна", става ясно от решение на днешното заседание на правителството.

Кабинетът нарежда органите на изпълнителната власт да използват преимуществено комплекса  за представителни нужди за времето, когато той няма да е ангажиран с мероприятията, свързани с българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което ще е от юли до декември 2018 г.

В момента повечето от т.нар. събития на държавните институции се провеждат основно в залите на централните столични хотели. Преместването им в покрайнините на града ще ги направи по-трудно достъпни, като посещаването ще е свързано и с по-високи транспортни разходи и отделено време. Освен това комплексът има и много затегнат пропускателен режим, при който е необходимо предварително представяне на лични данни за посетителите.

"Съсредоточаването на мероприятията на администрацията на едно място и отстъпката, която комплекс „Бояна“ предлага за органите на изпълнителна власт (30% към настоящия момент) създава предпоставки за постигането на по-висока ефективност при разходването на публичните средства. Правителството счита, че така ще се осигури и постоянна ангажираност на наличната материална база", пише в решението.