Върховният административен съд (ВАС) окончателно отсъди в полза на 4 общини по делото им срещу две постановления на кабинета "Орешарски", чрез които по неясни критерии кметства, управлявани от БСП и ДПС, получиха финансиране за стотици милиони левове. Това съобщава в днешния си брой в. "Сега".

Спорните пари бяха отпуснати по инвестиционната програма, наречена "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Над 200 проекта в ръководени или подкрепяни от БСП общини и над 96 на ДПС получиха основния дял от 289 млн. лв. след рекордно "обсъждане" от 18 проекта на час.

Делото бе заведено от общините Козлодуй, Бяла Слатина, Оряхово и Банско. Тричленен състав на ВАС първо реши казуса в полза на кметовете и нареди кабинетът да разгледа отново проектите на Козлодуй, Бяла Слатина и Оряхово и да се произнесе по тях. Петчленният състав отменя само връщането на проектите на правителството, защото така или иначе парите вече са изхарчени.

Сега спечелилите общини могат да заведат дела срещу кабинета по Закона за отговорността на държавата, обяснява пред медията адвокатът им Александър Кашъмов. Според него, ако това се случи, ще трябва да бъдат назначени експертизи, които да изследват проектите на загубилите общини и на тази база да се определи дали е трябвало да спечелят финансиране и в какъв размер.

Постановлението за условията, реда и критериите за избор на проекти падна в съда, защото е издадено в нарушение на законовите правила. Проектът му е публикуван без мотиви на сайта на правителството на 10 януари 2014 г., даден е срок за становище до 23 януари, а постановлението влиза в сила със задна дата. Не са предвидени срокове за подаване на проекти, за разглеждането им, за възражения. Така е ограничена възможността за получаване на информация за подаване на проекти, което пречи за участие в процедурата. Не е осигурено и прозрачното изразходване на средствата за публичната инвестиционна програма, установяват върховните магистрати.

Сащо така нямало каквито и да било съображения за неодобряването на проектите на четирите общини.

В края на м.г. след одит и от Сметната палата обявиха, че милионите са раздавани непрозрачно и по неясни критерии. Палатата обаче не посочи кои са безсмислените проекти.