Ураганен вятър премина през димитровградския квартал "Изток-2" снощи и отнесе покривите на близо 30 къщи, предаде Дарик. Някои от домовете са останали без ток.

Силният вятър тръгнал от източната част на града, отнесъл метална спирка през пътното платно, обърнал каруци, съборил хамбари и продължил в западна посока, като във въздуха летели ламарини, тухли и керемиди.

"Във въздуха летяха, като перце, ламарини, тухли, керемиди... страшна работа беше", разказаха жителите на квартала.

„В този час се връщаха от училище и децата, за минути се разминахме с трагичен инцидент”, коментира кметският наместник Кочо Запрянов.

По разказите на очевидци основата на торнадото била около 50 метра, а горният му край – ти пъти по-широка.

"За минути се завъртя това нещо, като хала премина през няколко улици в квартала и помете всичко по пътя си", казват жителите на кв. „Изток-2”.

В една от най-пострадалите къщи живее 50-годишен мъж, който е ням и в инвалидна количка. Прозорците на дома му са изпотрошени, по-голямата част от покрива - отнесен от силния вятър.

"Много се уплашихме, пищяхме от ужас, защото беше страшно и такова нещо досега, на 70 години съм, не съм виждала", сподели майка му.

През нощта семейството останало при роднини.

Електричеството в по-голямата част на квартала вече е възстановено. Предстои да бъде назначена комисия от специалисти, която да опише щетите. В квартал "Изток-2" пострадалите се надяват да получат помощ, за да възстановят домовете си.