ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ

Държавните и правителствените ръководители на ЕС се срещат днес в Брюксел с турския министър-председател Ахмет Давутоглу с цел да получат от него ангажимент да спре мигрантския поток към Гърция. Това е втората такава среща за три месеца. Европа иска от Анкара да започне да връща лодките с мигранти от малоазийския бряг към гръцките егейски острови, да поведе по-енергична борба с трафикантите на хора и да приема обратно всички икономически мигранти, стигнали до Гърция. Още не се говори за надминаващите 1 милион икономически мигранти влезли в Европа миналата и тази година.

Целта на разговорите днес е Турция да спре потока към Гърция, докато в същото време ЕС покаже на оставащите в Турция над 2,5 милиона бежанци, че тези от тях, които наистина са такива, могат да стигнат законно до Европа по пътя на предварително договорено презаселване.

Германската канцлерка Ангела Меркел и Давутоглу дадоха да се разбере преди срещата, че преговорите ще са трудни. Преди тях те имаха отделна среща, в която участва и холандският министър-председател Марк Рюте. В изявление пред медиите Давутоглу апелира разговорът да не се съсредоточава само върху миграцията, но и върху преговорите на страната му за членство в ЕС и за безвизов режим с него. Той говори за “общата съдба” на нашия континент и за това, че Турция била “готова” да влезе в ЕС. Очаква се на масата да бъде повдигнат въпроса за експропциацията на опозиционни медии от властите в Анкара – ТВ “Канал тюрк”, вестниците “Бугюн”, “Миллиет” и “Заман”. Председатеялят на Европейския парламент Мартин Шулц каза пред журналисти, че свободата на медиите е сред ценностите на ЕС, които не подлежат на договаряне.

След срещата с Давутоглу е предвидено отделно заседание на 28-те държавни и правителствени ръководители от ЕС.