БЕРЛИН - Гръцкият премиер Алексис Ципрас е подложен на двоен натиск. Сериозен проблем са хилядите бежанци в страната. Европейски държави отказват да ги приемат. Македония затвори границата си и пропуска малцина. Правителството все повече губи парламентарна подкрепа, реформите буксуват, а без тях Атина няма да получи обещания трети помощен пакет.

По тези и други проблеми Ципрас говори в пространно интервю, дадено за в. “Билд”.

Предлагаме ви акценти от разговора, състоял се в кабинета на гръцкия премиер в Атина и публикуван днес.

Попитан дали над Гърция не тегне проклятие  – първо я връхлетя дълговата криза, сега и бежанската, Ципрас отговаря:

“От географска гледна точка сме връхлитани от проклятия и благодат. Страната е прекрасна, но в региона се пресичат три континента. От античността Гърция е била плацдарм на войни и раздори. Сега, по време на бежанската криза, ние сме първата приемаща страна. Както и при финансовата криза за нас и за цяла Европа иде реч за солидарност и съвместно решаване на проблемите.”

Ципрас не можел да посочи коя от двете кризи е по-страшна за Гърция, но смята, че бежанската е по-опасна за Европа, тъй като поставя под заплаха съществуването на ЕС:

“Когато общите ни ценности от някои се поставят под въпрос, когато изведнъж правилата трябва да важат само за някои, то това не е общност. Срещу това трябва да се борим.”

Ципрас е категоричен, че Гърция не може да реши сама бежанската криза, не може и да опази морската си граница от 10 000 км. На някои острови живеели по 150 души, а там пристигали по 1500 бежанци на ден.

Премиерът оборва твърдението, че целта на Атина била колкото се може по-бързо да пропусне бежанците към Европа:

“Трябва да се разбере манталитета на бежанците. Къщите им са бомбардирани. Те рискуват живота си, за да пристигнат в Гърция, вратата на Европа. Те знаят, че сме в криза и тук не могат да намерят работа. Как да спрем хора, които искат да продължат? Нямаме право да ги затворим като в зандан. Това противоречи на международните договори. Можем само да им помогнем, да ги спасим от морските води, да им дадем най-необходимото и да ги регистрираме. След това те искат да продължат пътя си. Ние не можем да превърнем Гърция в лагер за човешки души, които не желаят да останат при нас. Ето защо единственото решение е разпределянето им по контингенти.”

Ципрас не се опасява, че Европа ще загърби страната му, нито че ще я изхвърли от Шенген: “Нямам такива опасения, тъй като ние защитаваме основни европейски ценности. Накрая изолирани ще са онези държави в Европа, които вдигнаха телени мрежи по границите си, със сила прогонват бежанците и превръщат страните си в крепости. Ние сме в съюз с онези страни, които демонстрират солидарност. Това са държави, с които при финансовата криза имахме отромни проблеми.”

А какво би станало с Гърция, ако и други, включително Германия, затворят границите си?

“Германия действа много добре и демонстрира хуманност. Ето защо съм убеден, че точно Германия ще защити европейските ценности. Това е най-голямото преселение на народите след края на Втората световна война. За да решим тази криза, трябва да положим усилия в Сирия да настъпи мир”, е позицията на Ципрас.

Попитан какво се е случило, че сега хвали политиката на канцлерката Меркел. Точно тя при финансовата криза е била смятана за най-големия противник на Атина. Ципрас отговаря:

“Вярно е, че при дълговата криза канцлерката зае твърда позиция. Сега, при бежанската криза, тя реши да застане на страната на хуманността и доказа ролята си на лидер. Ако тя би се държала като Орбан, Европа щеше отдавна да се е разцепила, а така и провалила. Ние не винаги сме на едно мнение, но поддържаме много добри отношения и изпитваме взаимно уважение. Споделям мнението на канцлерката Меркел, че в крайна сметка Европа ще излезе по-силна от бежанската криза.”